Hopp til hovedinnhold


Mor ut mot ambulansetjenesten: – De burde tatt han med seg

JEVNAKER (NRK): Russekameratene måtte selv kjøre Simen til legevakta da han slo holdet og fikk hjerneblødning på 17. mai. – Han ble dømt og avfeid fordi han var russ, mener moren.

Simen Andre Finøen (18) fra Jevnaker falt ut av russebilen og slo hodet på 17. mai, skriver NRK.

Det AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) oppfattet som en lettere hodeskade, viste seg å være en hjerneblødning.

Moren reagerer på at ambulansen overlot ansvaret for sønnen til russekameratene, som selv måtte frakte han til legevakta i russebilen.

Samtidig som Simen lå baki russebilen og ble sykere, gikk ambulansen som kjørte etter glipp av viktig informasjon om sønnens helse, mener hun.

Fløyet til Ullevål

Simen husker ingen ting fra ulykken, men kameratene har fortalt at han falt sidelengs ut av russebilen da han skulle lukke igjen en dør.

Selv om bilen kjørte i lav fart, traff hodet til Simen asfalten.

Vennene avbrøt biltoget som gikk i Hadeland i Viken. De ringer etter ambulanse og forteller at Simen var svimmel etter å ha slått hodet.

Den ene kameraten avtalte med AMK at de skulle ta russebilen og kjøre han til legevakta, da det var raskere siden det var få ambulanser i området.

Men få minutter senere begynner Simen å kaste opp. De klarer ikke få han inn i russebilen.

Kameratene har fortalt at han skal ha mistet bevisstheten i noen minutter og ristet i kroppen.

Vennene ringte ambulansen en gang til.

Denne gangen kom den.

Etter en undersøkelse valgte ambulansen å kjøre etter Simen som lå bak i russebilen. Sammen kjørte de til Gran Legevakt, en kjøretur på to – til tre minutter.

Etter å ha blitt undersøkt på legevakta ble han innlagt på Ringerike sykehus, der han fikk påvist hjerneblødning. Innen kort tid ble han fløyet til Ullevål sykehus i Oslo.

Der ble han lagt i kunstig koma i ti dager.

Mor reagerer

Moren, Nancy Frog, mener ambulansen burde tatt med seg Simen, istedenfor å gi kameratene ansvaret. Hun klagde på behandlingen sønnen fikk til Helsetilsynet.

– Hadde de undersøkt han nøyere på stedet burde de fått mistanke om noe alvorlig og tatt han med seg.

Moren sitter med følelsen av at sønnen ble dømt fordi han var russ og feiret nasjonaldagen. På legevakta skal den ene ambulansesjåføren ha sagt til Simens stefar, at det var en lett hjernerystelse.

Nancy Frog tror Simen ble forhåndsdømt som en «drita russ», og synes det er skummelt med tanke på at symptomer på hjerneblødning kan forveksles med å være beruset.

Simen forteller at kameratene også ble oppgitt over situasjonen, og følte seg hjelpesløse.

Selv om det kun var en kort kjøretur, synes moren det er uholdbart at sønnen ikke hadde noen legehjelp med seg i bilen.

Helsetilsynet kritiserer ikke

I slutten av juni kom Helsetilsynets konklusjon. De mener Simen fikk den hjelpen han hadde krav på.

I rapporten legges det spesielt vekt på at det ikke var urimelig å be kameratene selv kjøre pasienten til legevakten, da det var like i nærheten.

I rapporten står det:

«(...) Ut fra vurderingen av pasientens tilstand og covid-19-forholdsregler valgte ambulansepersonellet å få pasienten transportert i privatbilen med følge av ambulansebilen. (...) Ut fra foreliggende informasjon finner ikke Helsetilsynet noen alvorlig svikt i pasientbehandlingen.»

Er fortsatt innlagt

Legene sier Simen trolig vil være helt tilbake etter et års tid. Han er skrevet inn på Sunnaas sykehus på Nesodden frem til midten av august for opptrening.

Fortsatt sliter han med dobbeltsyn, hukommelsestap og en svak venstre side av kroppen. Han har fått et dren ved hjernen som han må ha for resten av livet.

Selv er han overbevist over at det var kameratene som reddet han.

– Jeg synes det er rart at de ikke tenkte at det kunne være en hjerneblødning. Jeg tenker at kameratene mine er helter som gjorde alt riktig. De reddet livet mitt.

Les hele saken på NRK.