Hopp til hovedinnhold
Tom båre. Foto: Therese B. Kirkesæther


Ambulanspersonell trodde det var omgangssyke - pasienten døde

Pasienten kastet opp og klagde over vondt i magen. Ambulansepersonellet vurderte det som omgangssyke og lot pasienten bli hjemme.

SVERIGE: Noen timer senere var pasienten død, skriver Värnamo Nyheter.

Etter å ha kastet opp og hatt smerter i magen i underkant av et døgn, ble ambulansen tilkalt.

Ambulansen kom og personellet konstaterte at pasienten hadde litt diffust vondt i magen, ellers så alt bra ut, utenom en litt rask puls.

Hjertestans noen timer etter

Ambulansepersonellet vurderte det til at det trolig handlet om omgangssyke og dro derfra med en oppfordring om å forsøke å få i seg væske i små mengder, og oppsøke legen neste dag om ikke tilstanden ble bedre.  

Ifølge anmeldelsen til Inspektionen för vård och omsorg (IVO- tilsvarer Statens helsetilsyn), ble pasienten først litt bedre etter besøket, men etter noen timer fikk hun hjertestans og døde i hjemmet.

Utredningen etter dødsfallet viste at kvinnen hadde betennelse i bukspyttkjertelen. Det forklarer trolig smerten og kan ha vært opptakten til hjerteinfarktet, skriver sjefslegen i Lex Maria-varselet.

To alvorlige feil

Han konstaterer også at ambulanspersonellet har gjort to alvorlige feil i situasjonen: De tok ikke EKG og den høye pulsen burde ha ført til at pasienten ble kjørt til sykehuset.

Ivo konstaterer at regionen har gjort tilstrekkelig med tiltak for at lignende hendelser ikke skal skje igjen og avslutter granskingen uten flere tiltak.