Hopp til hovedinnhold


Designer superbåt for Finnmarkskysten

Norges største og mest moderne ambulansebåt, er tegnet og konstruert av Lindstøl Skip AS i Risør, skriver Aust-Agder Blad (krever innlogging).
Tidligere: Ny ambulansebåt til Loppa i 2020
Les også: Skremmende drømmejobb i Loppa

– Det har vært mange båtkonstruktører med i denne konkurransen, så det er veldig kjekt å vinne den, sier en fornøyd Arne Lindstøl fra sitt kontor på Holmen.

Fra 1. juni neste år skalambulansebåten settes inn på værharde havstrøk på Finnmarkskysten, blant annet over det beryktete Lopphavet.

– Det har vært en teknisk krevende oppgave å designe båten med alle krav som stilles for havområder i nord. Her har jeg måtte bruke all min erfaring, pluss mye ny teknologi, sier Lindstøl.

Barske værforhold

Han forteller at det i designprosessen har vært stort fokus på en trygg og komfortabel pasienttransport under meget varierende værforhold.

– For å ivareta dette er båten blant annet utrustet med et inntrekkbart vinge-system i baugen som vil redusere påkjenningene fra grov sjø betydelig. Dette systemet leveres fra det norske selskapet Wavefoil som har fått støtte til utviklingen fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge og NTNU Discovery.

Ambulansebåten vil inneholde løsninger som skal sørge for trygge og gode forhold for pasienter, mannskap og helsepersonell.

– Tilgjengelighet og fleksibilitet har vært nøkkelord i utviklingsarbeidet for dette fartøyet. Et viktig verktøy her vil være båtens hydrauliske båreheis, der tilkomst for transport av pasienter kan foretas fra for eksempel flytebrygger og helt opp til høye kaier. I tillegg kan man entre via tre forskjellige dekksnivå med ramper mellom hvert nivå. Til sammen utgjør dette en fleksibilitet som ikke har vært tilgjengelig på noe ambulansefartøy tidligere, sier Lindstøl.

Les mer om saken hos Aust-Agder Blad (krever innlogging)