Hopp til hovedinnhold
Delirium rammer ofte eldre og kan forveksles med demens, en diagnose man aldri skal stille akutt. Foto: Jørn Finsrud.


Delirium: Tidlig hjelp betyr mye

En stor andel av pasientene som kommer til sykehus har delirium. God prehospital behandling gir mindre traumatisk opplevelse. Og kan redde liv.

Del 1 av 3 av artikler om delirium. Les del 2 om Vestfolds A4T-prosjekt. Og om forskningsprosjektet som har fått 60 millioner kroner i støtte.

Det er sannsynlig at du har møtt en pasient som virket forvirret. Ikke utypisk er en som gestikuler mot ingenting eller som virker forvirret i ambulansen. Dette kan ofte være tegn på delirium, en akutt nevrologisk tilstand kjennetegnet ved dramatiske endringer i mental status. Pasienter kan oppleve alt fra intens forvirring til uoppmerksomhet og ofte hallusinasjoner eller uro. Forårsaket av en mangfoldighet av medisinske, kirurgiske eller psykiatriske faktorer, forekommer delirium hyppigst blant eldre – en gruppe hvor det dessverre ofte går udiagnostisert.

Gammel diagnose

Delirium ble først beskrevet av Hippokrates for over 2000 år siden. Hippokrates skrev at en pasient med delirium måtte sove, og at det da kunne det gå over. Han observerte også pasienter som plukket i lufta, noe han tolket som et dødelig tegn. I det første århundre etter Kristus nevnte også den greske filosofen Celsus delirium, og han regnes for å være den første til å bruke termen for å beskrive mental sykdom relatert til feber eller hodeskader. Globalt estimeres det at delirium medfører en årlig samfunnskostnad på over 1500 milliarder.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.