Hopp til hovedinnhold
Mange pasienter kan ha delirium. Illustrasjonsfoto: Jørn Finsrud.
Mange pasienter kan ha delirium. Illustrasjonsfoto: Jørn Finsrud.


Millioner til forskning på delirium

Eksperter på aldring, delirium og demens slår kreftene sammen for å finne ut mer om helsetilstanden til eldre. Nylig ble det innvilget 60 millioner til forskning på delirium, demens og aldring.

Forskningen ledes av Evandro Fei Fang. Leiv Otto Watne er her en av partnerne i prosjektet til Fang. For å lære mer skal forskerne lete etter et felles molekyl både i spinalvæsken og blodet til pasientene. Hjernen ligger badet i spinalvæske, så analyse av denne kan gi viktig informasjon om hva som skjer i hjernen ved delirium.

Leiv Otto Watne sier at de med forskningen ønsker å forstå hvordan hjernen og blodet spiller sammen. Derfor blir hoftebruddpasienter som er innlagt på Ahus fra januar i år invitert til å delta i forskningsprosjektet. Det er mulig å ta ut spinalvæske fra hoftebruddpasienter blir operert i spinalbedøvelse. På Ahus ble det samlet inn spinalvæske fra 200 hoftebruddpasienter fra 2017 til 2020. Watne sier at med de nye midlene kan de i år sette i gang med forskningsprosjektet igjen, med enda høyere ambisjoner. Forskning på delirium er historisk sett ikke blitt prioritert. Dette er nå et av de største deliriumsprosjektene i verden. 

Kunstig intelligens

Forskerne i prosjektet skal også undersøke hvilke molekylære mekanismer som gjør noen eldre mer skrøpelige enn andre. I prosjektet skal forskerne kombinere tradisjonell forskning i klinikk og laboratorium med kunstig intelligens (KI).

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.