Hopp til hovedinnhold
AMK Oslo. Illustrasjonsfoto. Foto: Live Oftedahl


AMK Sørlandet frykter for beredskapen

Multioperatør og plasstillitsvalgt ved AMK Sørlandet, Kristin Stålesen Berge, krysser ofte fingrene på jobb for at det ikke skal komme oppdrag i områder uten ambulanser.

Det å ikke ha ledige ressurser tilgjengelig til de som trenger det gir en forferdelig følelse for de ansatte, forteller plasstillitsvalgt ved AMK Sørlandet, Kristin Stålesen Berge, til Fædrelandsvennen.

– Du ser på kartet hele tiden og tenker «ikke la noe skje der nå!». Det er flere ganger du krysser fingrene og håper at det ikke skal skje noe.

Fædrelandsvennen skrev tirsdag om fagforeninger og tillitsvalgte i ambulansetjenesten, som mener beredskapen i Kristiansand er for dårlig.

Nå får de også støtte fra ansatte ved AMK-sentralen som styrer alle de akuttmedisinske ressursene.

– Man sitter og ser på kartet hele tiden, og tenker «nå har jeg ingen der, vær så snill, ikke la noe skje der nå». Vi kan være uten ledige ambulanser mellom for eksempel Flekkefjord og Kristiansand, eller Arendal og Kragerø.

Dersom noen faller om med hjertestans trengs to ambulanser raskt, ifølge Stålesen Berge.

– Det å ikke ha ledige ressurser tilgjengelig da til den som trenger det gir oss her inne en forferdelig følelse, sier Stålesen Berge.

Tidkrevende oppdrag på sommeren

Sommeren i seg selv har vært ekstrem, ettersom flere av oppdragene er svært tidkrevende, forteller multioperatøren.

– Jeg har selv kjent lenge på at det er på høy tid at dette kommer frem. Man dobler befolkningen på Sørlandet om sommeren, men man setter ikke inn ekstra ressurser.

Hun peker på at mange ferierende oppholder seg på øyer og går i fjellet.

– Når de må ut med taxibåt til en øy, så sier det seg selv at de ikke vil bli ledige på en god stund. Vi vil ikke uroe befolkningen, men i sommer har det vært ekstremt.

– Har for dårlige verktøy

Ifølge tillitsvalgte i ambulansetjenesten skjer det årlig nærmere 1000 samtidighetskonflikter i Kristiansand.

Klinikkledelsen ved prehospitale tjenester på Sørlandet sykehus opplyser at de ikke har en egen statistikk på dette, men «et internt arbeidsdokument som omhandler aktivitet og samtidighetskonflikter».

Tallene er finere enn de skal være, vi har for dårlige verktøy til å fange dem opp. Når du har flere akutte hendelser samtidig så havner merkingen langt ned på prioriteringslisten, eller blir rett og slett glemt.

Dermed kan AMK risikere at de ikke får registrert samtidighetskonflikter.

– Statistikken vil jo være i ledelsens favør. Det er jo oss som er inne, jeg personlig som skal kunne krysse av på det, samtidig som du gjør en rekke andre ting.

– Kommer alltid på sisteplass

Også vanlige eller «grønne turer», det vil si turer som ikke haster, påvirkes dersom ambulanseberedskapen er lav, ifølge Stålesen Berge.

– Disse har vi lister på hver dag og som flettes imellom de akutte hendelsene. Pasienter kan oppleve å vente, utskrivningsklare, i timevis.

Kanskje på gangen på en poliklinikk, eller så mister de kanskje den timen på sykehuset som de har ventet på lenge, fordi vi ikke har ressurser til å hente dem. De kommer alltid på sisteplass.

Hun mener i likhet med Fagforbundet og Delta, at korona-ambulansen som sykehusledelsen vurderer å redusere, må bli en del av den faste beredskapen.

– Hvis målet er å redusere kvaliteten, tilbudet og beredskapen, så oppnår de det ved å ta bort den tredje bilen i Kristiansand.

Denne bilen skulle vært på hjul for lenge siden. Én av konsekvensene vil være at bilene fra områdene rundt Kristiansand, som Vennesla, Lillesand og Mandal, vil måtte kjøre mer i Kristiansand for å dekke opp behovet.

Klinikkdirektør: – Neppe realistisk å forvente å ha ledige ressurser til enhver tid

Klinikkdirektør for prehospitale tjenester ved Sørlandet sykehus, Espen Jarle Hansen sier han har forståelse for at personell opplever noen situasjoner som krevende.

– «Det å ikke ha ledige ressurser tilgjengelig gir oss her inne en forferdelig følelse», sier tillitsvalgte. Hva tenker du om dette?

– Jeg har stor forståelse for at personell opplever noen situasjoner som krevende. Vi kan til tider ha stor aktivitet i vårt område.

Det er imidlertid neppe realistisk å forvente at vi til enhver tid skal ha en ledig ressurs som kan settes inn dersom det er behov.

Klinikkdirektøren skriver i en e-post til Fædrelandsvennen at samtidighetskonflikter registreres manuelt «med de feilkildene det kan medføre».

– Vi har satt av tid sammen med tillitsvalgte i løpet av høsten, for å gå mer strukturert gjennom samtidighetskonflikter.

Hansen har tidligere avvist at reduserte åpningstider på «korona-ambulansen», betyr en reduksjon av ambulanseberedskapen i Kristiansand.

– Akutte turer prioriteres

– Har sykehuset noen planer om å forbedre dette systemet, slik at dere får en bedre oversikt over samtidighetskonflikter?

– Det er under utvikling nye IKT-systemer for AMK i de ulike sykehusene. Om en slik registrering tilgjengeliggjøres da, kan jeg på stående fot ikke svare på.

– Ifølge AMK kan enkelte pasienter bli liggende i timevis på sykehus fordi AMK ikke har nok ambulanser til å frakte de hjem igjen, eventuelt motsatt at de mister timen sin fordi ambulansen ikke kan hente de. Hva er din kommentar til dette?

– Det er dessverre riktig. De akutte turene prioriteres først. Det medfører i noen tilfeller lengre ventetid enn ønskelig.