Hopp til hovedinnhold


Frykter redusert ambulansetilbud: – Vil få konsekvenser for pasientene

Fagforeninger og tillitsvalgte i ambulansetjenesten i Kristiansand er svært bekymret for at sykehusledelsen vurderer å redusere åpningstidene på «korona-ambulansen» som ble satt inn i fjor. De mener beredskapen allerede er for dårlig.

– Bilene går mer eller mindre hele tiden, og i tillegg stjeler vi beredskapen fra andre plasser. Dette var et covid-19-tiltak, men vi har hatt behov for denne bilen i lang tid.

Det sier Lars Jenssen, tillitsvalgt for prehospitale tjenester (PTSS) ved Sørlandet sykehus til Fædrelandsvennen.

Ambulansetjenesten i Kristiansand har i dag to døgnambulanser, men under koronapandemien har en tredje ambulansebil hatt utvidede åpningstider fra klokken 07.00–23.00.

Den såkalte «korona-ambulansen» har normalt sett bare vært operativ på dagtid mellom klokken 07.00–15.00.

Bakgrunnen for utvidelsen var at man regnet med at det skulle bli flere pasienter, og at oppdragene skulle ta lengre tid.

Nå som antallet koronapasienter går nedover vurderer sykehusledelsen å tilbakeføre åpningstidene på denne bilen etter sommeren.

Det får fagforeninger, tillitsvalgte og ambulansepersonell til å reagere.

– De har pirket borti smertegrensen til de som trenger hjelpen vår lenge nå, og nå er det på tide å si ifra, sier Jenssen.

Nærmere 1000 samtidskonflikter årlig

Han mener ambulansetjenesten burde hatt tre døgnambulanser, og at korona-bilen må bli en permanent del av beredskapen.

– Når befolkningsveksten går den veien det går, så kan vi ikke fjerne helseressurser. Det har ligget i kortene at den på et eller annet tidspunkt skal fjernes, og det synes vi er en utvikling i gal retning.

Ifølge Jensen har ambulansetjenesten gjennomsnittlig tre daglige oppringninger, der de ikke kan sende ut ressurser fra egen stasjon i Kristiansand.

Årlig er det nærmere 1000 slike samtidskonflikter bare i Kristiansand, ifølge Jenssen.

– Da tar vi biler fra Vennesla, Mandal, Lillesand eller en annen bil som er her tilfeldigvis – til den pasienten som eventuelt trenger hjelp. Da fjerner vi samtidig beredskapen der hvor denne ambulansen egentlig hører hjemme.

Mener det vil svekke kapasiteten i andre områder

Både Fagforbundet og Delta deler de tillitsvalgtes bekymring om ambulanseberedskapen i regionen.

Fjerner de den utvidede åpningstiden på denne bilen er vi bekymret for pasientsikkerheten, og at vi får mindre tilgjengelige akuttressurser i Kristiansand.

Dette svekker beredskapen i andre områder i Agder også. Vi mener ambulanseberedskapen generelt er for svak.

Det sier Lars Vereide, som er klinikktillitsvalgt i Fagforbundet for ambulansepersonell og AMK-ansatte ved Sørlandet sykehus HF.

Ifølge Vereide har Agder hatt en dobling i antall ambulanseoppdrag siden begynnelsen av 2000-tallet.

– Det er oppsiktsvekkende at antall ambulanseressurser er tilnærmet lik nå som da.

– Veldig bekymringsverdig

Det er økonomien som setter en stopper for å beholde utvidede åpningstider på korona-ambulansen, ifølge Vereide.

– Fagforbundet opplever god dialog med både stedlig ledelse og klinikkledelsen, men den trange sykehusøkonomien som er styrende i de aller fleste sammenhenger fører oss altfor ofte på kollisjonskurs, en kurs vi svært gjerne skulle vært foruten.

Han får støtte fra klinikktillitsvalgt i Delta, Thor Arne Thorkildsen, ved Sørlandet sykehus.

At Prehospital klinikk ikke har midler til å videreføre en ekstraressurs i åtte timer per dag når dekningsgraden av ressursen er så høy er veldig bekymringsverdig, sier Thorkildsen.

Han frykter at ventetiden for pasienter vil bli lengre dersom åpningstidene til korona-ambulansen reduseres.

– I tillegg er vi bekymret for at ansatte som arbeider med stadig økende omfang av akutte oppdrag på vent vil ha et økende stressmoment som gjør at fare for feilvurderinger kan forekomme.

Thorkildsen trekker også frem at det skal ha blitt dokumentert at Kristiansand overskrider den anbefalte grensen for responstid med flere minutter.