Hopp til hovedinnhold
Amarok ambulanse. Foto: Line Ernestussen


Ambulansefaget er i en rivende utvikling

Fagforbundet vil i tiden fremover her på våre sider i Ambulanseforum sette fokus på hvordan vi kan utnytte kompetansen som finnes innen tjenesten. Både den som er der i dag, men også når de nyutdannede paramedisinerne kommer ut i jobb i årene fremover.

Fra Fagforbundets bilag nr. 5 i Ambulanseforum 2019.

Ambulansefaget er i rivende utvikling. Det er ikke noe nytt. Vi som vokste opp med Wham på kassettspilleren og Ball-genser i skapet, husker de enmannsbetjente ambulansene.

Det er ikke så lenge siden. Drosjen i distriktene gikk ikke hvis ambulansen var ute. Det var ofte de samme som kjørte taxi og ambulanse, og det var om å gjøre å komme seg raskt inn til sykehuset for å starte behandlingen.

Nå skriver vi 2019. Ball-genser er byttet ut med V-genser. Jeg vet ikke helt hva som ligger på toppen av hitlistene lengre og ambulansetjenesten er en helt annen. Både utstyret og kompetansen er på et helt annet nivå. Fagforbundet mener at fagarbeideren vil være utrolig viktig i ambulansetjenesten i mange år fremover.

Ikke fordi vi ikke trenger eller ønsker velkommen paramedisinere som blir ferdigutdannet, heller tvert imot. Vi sier det mest fordi vi har med oss historien. Legger vi oss bakpå og sier at nå kommer paramedisinerne og da vil alt bli helt greit, så gjør vi oss selv en stor bjørnetjeneste.

Mye samlet kompetanse

Tar vi kalkulatoren fatt og bare regner ut antall nyutdannede paramedisinere får vi garantert et feil svar. Vi begynner også da i helt feil endre med å finne svaret.

Først må vi komme frem til kompetansebehovet vi har, så må vi legge kompetansen etter det. Er det virkelig slik at fagarbeidere med lang ansiennitet, masse videreutdanning og kursing ligger så langt etter på kompetanse? Her er det mye som trenger å bli avklart.

Hva med sentralisering av stasjoner? Bedre fagmiljø og kompetanse blir brukt som argumenter, men hjelper den beste kompetansen hvis det tar over en time å komme frem?

Lurer også på hvem som hvem har bestemt at bostedsadressen din bestemmer hvilken kompetanse du har? Uansett kan vi ikke fortsette å øke avstandene slik som i dag.

En mil er fortsatt en mil, selv med bedre utstyr. Det er mye vi jobber kontinuerlig med opp imot Storting, direktorat og organisasjoner som vi kommer til å sette fokus på i Ambulanseforum fremover. Følg oss gjerne også på «Fagforbundet ambulanse og AMK» på Facebook og bli med i debatten.