Aktuelt - Helsedirektoratet
Vil styrke det forebyggende beredskapsarbeidet med nye utvalg
Helsedirektoratet har opprettet nye utvalg med ansvar for beredskap og krisehåndtering i helse- og omsorgssektoren.
Helsedirektoratet har nylig etablert en ny modell for beredskap i helse- og omsorgssektoren. Denne modellen inkluderer seks utvalg som har ansvar for å styrke samarbeidet innenfor spesifikke risikoområder. To av beredskapsutvalgene er helt nye, mens fire av utvalgene skal videreføre og utvikle arbeidet fra tidligere utvalg. Målet er å forbedre helseberedskapen og sikre at helsesektoren er bedre rustet til å håndtere ulike typer kriser, med vekt på samarbeid mellom helseaktører og andre sektorer.
- Samfunnet er sårbart, og helsesektoren må være forberedt på å håndtere mange typer kriser. Vi må være godt forberedt på mange områder, samordne oss med andre som bærer ansvar i krisesituasjoner, og raskt få oversikt over helheten. Målet er at kriser raskt møtes med effektive mottiltak med minst mulige negative konsekvenser, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.
Høsten 2023 vedtok Stortinget en ny modell for organisering av helseberedskapen. En del av den nye modellen er seks utvalg for særskilte risikoområder.
Under kriser vil utvalgene bidra til å koordinere risikovurderinger og konsekvensanalyser, samt gi anbefalinger til Helse- og omsorgsdepartementet om tiltak som bør iverksettes.
Dette er er de seks utvalgene
Utvalg for sivilt-militært helseberedskapssamarbeid vil bygge på dagens utvalg med samme navn. Utvalget vil bli ledet av Helsedirektoratet, med nesteleder fra Forsvaret.
Utvalg for digital sikkerhet og beredskap er nytt. Det blir ledet av Helsedirektoratet.
Utvalg for smittevernberedskap bygger på og vil være en videreutvikling av Beredskapsutvalg for biologiske hendelser (BUB). Utvalget blir ledet av Helsedirektoratet med nestleder fra Folkehelseinstituttet.
Utvalg for forsyningssikkerhet og beredskap for medisinske produkter er en videreutvikling av nasjonalt legemiddelberedskapsråd. Utvalget blir ledet av Direktoratet for medisinske produkter.
Utvalg for vannforsyningsberedskap er nytt. Det blir ledet av Mattilsynet.
Kriseutvalget for atomsikkerhet blir videreført. Det blir ledet av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.
Helsedirektoratet skriver at utvalgene får medlemmer fra direktorater og andre statlige etater, som Folkehelseinstituttet (FHI), de regionale helseforetakene, Norsk helsenett (NHN), KS (kommunesektorens interesseorganisasjon), statsforvalterne og frivillige organisasjoner. Helsedirektoratet vil også legge vekt på å bygge opp systematisk samvirke med øvrige virksomheter og organisasjoner, i tillegg til de som er faste medlemmer av utvalgene.