Fagstoff

Gro Anita Strand (f.v), Grethe Heitmann og Per Willy Hegge skal tirsdag 22. oktober snakke om ekstern aortakompresjon for håndtering av postpartumblødning prehospitalt.
DIGITALT FAGSEMINAR: Gro Anita Strand (f.v), Grethe Heitmann og Per Willy Hegge skal tirsdag 22. oktober snakke om ekstern aortakompresjon for håndtering av postpartumblødning prehospitalt. Programleder blir Ole Kristian Andreassen.

Nytt digitalt fagseminar:
Ekstern aortakompresjon

Tirsdag 22. oktober arrangeres et digitalt fagseminar om ekstern aortakompresjon for håndtering av postpartumblødning prehospitalt.

Publisert Sist oppdatert

Ekstern aortakompresjon er en potensielt livreddende teknikk som brukes for midlertidig kontroll av alvorlige blødninger, spesielt i akutte situasjoner  som postpartumblødninger (PPB). 

Metoden innebærer å presse aorta, kroppens hovedpulsåre, mot ryggraden for å redusere eller stoppe blodtilførselen til organer nedenfor trykkpunktet. Dette reduserer pågående blødning og forbedrer pasientensikkerheten ved å gi tid til transport og mer avansert behandling. Ifølge tall fra Medisinsk fødselsregister ble det i 2021 rapportert om 338 ikke-planlagte fødsler utenfor institusjon i Norge. Dette inkluderer fødsler som skjedde hjemme eller under transport. 

Påmelding for deg som er abonnent 
99 kroner

Påmelding for deg som ikke abonnerer
299 kroner inkludert abonnement

Direktesendingen starter tirsdag klokken 14:00 og varer cirka en time

Historisk sett har ekstern aortakompresjon vært en kjent metode siden tidlig på 1800-tallet. Teknikken er beskrevet i medisinsk litteratur og anbefales blant annet av WHO som en midlertidig løsning for å kontrollere blødninger inntil mer definitiv behandling kan gis. Metoden er spesielt nyttig i områder med begrenset tilgang til avansert medisinsk utstyr eller blodprodukter. Selv om metoden har vært kjent lenge, har den fått fornyet oppmerksomhet på grunn av sin enkelhet og potensial til å redde liv. 

Til det digitale fagseminaret kommer

Grethe Heitmann, anestesilege ved Sykehuset Østfold, Kalnes

Gro-Anita Strand, faglærer på Fagskolen i Viken, jordmor, barsel- og barnepleier

Per Willy Hegge, paramedisiner og faglærer på Fagskolen Viken

Programleder er Ole Kristian Andreassen, som også har podkasten Du puster for fort

Studier har vist at aortakompresjon kan redusere behovet for store mengder blodprodukter og medikamenter ved blødning etter fødsel. Teknikken er også enkel å lære og kan utføres av helsepersonell med relativt kort opplæring. 

Grethe Heitmann er en av pådriverne for å implementere teknikken i norsk helsevesen, og hun har også utviklet treningsutstyr for helsepersonell for å perfeksjonere denne ferdigheten. Hennes arbeid med aortakompresjon har fått bred internasjonal anerkjennelse. I en studie publisert i 2009 ble en ekstern aortakompresjonsenhet (EACD) testet, som viste lovende resultater i behandling av postpartumblødning. Det var mindre behov for blodoverføringer og kortere tid før blødningen stanset sammenlignet med tradisjonelle metoder. 

– Ekstern aortakompresjon er en enkel, men effektiv manøver som potensielt kan redde liv ved alvorlige blødninger, særlig i tilfeller der andre tiltak ikke umiddelbart er tilgjengelige. Dette gjør teknikken til et viktig verktøy i akuttmedisin, både i høyteknologiske og ressursfattige miljøer, sier Grethe Heitmann som er anestesilege ved Sykehuset Østfold.

Påmelding for deg som er abonnent  
Pris: 99 kroner

Påmelding for deg som ikke abonnerer

Pris: 299 kroner inkludert abonnement

Direktesendingen starter tirsdag klokken 14:00 og varer cirka en time

Powered by Labrador CMS