Aktuelt

Helseplattformen er tatt i bruk i deler av ambulanstjensten.

Helseplattformen innført i Helse Nord-Trøndelag

I helgen tok Helse Nord-Trøndelag i bruk Helseplattformen, som det siste helseforetaket i Midt-Norge.

Helse Nord-Trøndelag tok i bruk Helseplattformen natt til lørdag.

-Da er våre to sykehus og våre distrikts-psykiatriske og –medisinske sentre over på Helseplattformen, og vi er klare til å ta imot de første pasientene. Selve overgangen natt til lørdag gikk som forventet, likevel er vi godt forberedt på at det kan dukke opp noen tekniske utfordringer underveis, sier sykehusdirektør Annamaria Forsmark i en pressemelding på Helse Nord-Trøndelag nettside. Helse Nord-Trøndelag HF betjener 20 kommuner: 19 i nordre del av Trøndelag og Bindal i Nordland, som utgjør nærmere 140.000 innbyggere.

William Lysgård som er leder av innføringsteamet for Helseplattformen i Helse Nord-Trøndelag sier at overføringen har gått bedre enn ventet.

– Nå som hverdagen står for døren, og flere kommer på jobb og skal bruke systemet, må vi være forberedt på å støte på noen større og mindre problemer. Det er vi rigget for å takle, sier Lysgård.

Han sier på nettsiden til Helse Nord-Trøndelag at problemene som de har fått er løst underveis. De skriver at Helse Nord-Trøndelag får god hjelp fra de andre foretakene i regionen under innføringsperioden og i de mest krevende ukene etter innføring. I alt kommer ca. 260 eksterne klinikere som hjelper til i kortere eller lengre perioder. I tillegg til de kliniske ressursene får helseforetaket bistand fra rundt 85 fag- og ikt-eksperter med god kompetanse i Helseplattformen.

Kritikk fra Riksrevisjonen

24. oktober 2024 kom Riksrevisjonen med sterk kritikk av Helseplattformen. Hovedpunktene i kritikken var at innføringen har truet pasientsikkerheten i Midt-Norge. Det var også kritikk for at prosjektet har hatt svak styring, og at Helse Midt-Norges grunnlag for beslutninger har vært mangelfullt. Til tross for utfordringene, har innføringen også hatt positive sider. Helse Nord-Trøndelag blir med innføringen en del av journalløsningen som 33.000 andre helsearbeidere i Midt-Norge allerede bruker i det daglige. Innen utgangen av 2024 vil 75 prosent av innbyggerne i Midt-Norge bo i en kommune som har innført Helseplattformen.

Nyttig i ambulansetjensten

Ambulansetjenesten kan nå gjøre oppslag i Helseplattformen før, under og etter pasientbehandling. Der får de tilgang til informasjon om pasientens helse, både fra spesialist- og kommunehelsetjenesten, med de begrensningene som er beskrevet i artikkelen Helseplattformdager der opplagte begrensninger ble overskygget av framtidige muligheter.

Guri Haga er en av personene som har vært krumtappen i planleggingen av ambulansepersonellets inntog i Helseplattformen.

–All forskning fra andre deler av helsetjenesten viser at tilgang på informasjon gir bedre vurderinger og bedre behandling til pasienten. Denne tilgangen på informasjon er derfor banebrytende for ambulansetjenestens pasientbehandling. I tillegg gir den en stor mulighet til faglig utvikling, sa, Haga i en artikkel om at ambulansen er Helseplattformens vinner.

Powered by Labrador CMS