Aktuelt

Helseplattformen er tatt i bruk i deler av ambulanstjensten.

Riksrevisjonen om Helseplattformen:
– Sterkt kritikkverdig

Helse Midt-Norge RHF erkjenner at det har vært betydelige svakheter med innføringen og styringen av Helseplattformen.

Publisert Sist oppdatert

Riksrevisjonen har i dag lagt fram sin rapport etter en gransking av innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge. De gir Helse Midt-Norge sterk kritikk.

- Vi anerkjenner at det har vært betydelige svakheter med innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge. Vi tar til oss at Riksrevisjonen har konkludert med at planlegging, organisering og den regionale styringen av prosjektet har vært sterkt kritikkverdig, sier administrerende direktør Jan Frich i en pressemelding.

Helseplattformen ble innført ved St. Olavs hospital 12. nov 2022, et år etter opprinnelig plan. I etterkant av innføringen har den strukturerte journalløsningen levert av Epic høstet betydelig kritikk i media og fra ansatte ved St. Olavs hospital, Helsetilsynet har påpekt risiko for svikt i pasientbehandlingen, og arbeidet med feilretting og optimalisering er pågående.

– Rettmessig

Helse Midt-Norge RHF bestilte i fjor en ekstern gransking av Helseplattformen. Rapporten pekte på mange av de samme utfordringene som Riksrevisjonen i dag trekker fram. Styreleder i Helse Midt-Norge RHF, Odd Inge Mjøen, sier at kritikken er alvorlig, men rettmessig.

– Vår eksterne granskingsrapport kom med en rekke anbefalinger, som vi har tatt tak i. Vi arbeider fremdeles med å gjøre systemet bedre, sier Mjøen i samme pressemelding.

Frich påpeker videre at det må være kortere linjer mellom de som bruker løsningen i det daglige, og de som arbeider med å forbedre systemet.

– Vi skal sikre en sterkere og mer tydelig styring av IKT-området, sier han.

Nyttig i ambulansetjensten

Ambulansetjenesten kan nå gjøre oppslag i Helseplattformen før, under og etter pasientbehandling. Der får de tilgang til informasjon om pasientens helse, både fra spesialist- og kommunehelsetjenesten, med de begrensningene som er beskrevet i artikkelen Helseplattformdager der opplagte begrensninger ble overskygget av framtidige muligheter.

Guri Haga er en av personene som har vært krumtappen i planleggingen av ambulansepersonellets inntog i Helseplattformen.

–All forskning fra andre deler av helsetjenesten viser at tilgang på informasjon gir bedre vurderinger og bedre behandling til pasienten. Denne tilgangen på informasjon er derfor banebrytende for ambulansetjenestens pasientbehandling. I tillegg gir den en stor mulighet til faglig utvikling, sa, Haga i en artikkel om at ambulansen er Helseplattformens vinner.

Dette skriver Riksrevisjonen

Det har vært betydelige svakheter i arbeidet med å planlegge, organisere og innføre Helseplattformen i Midt-Norge. Det var kjente, alvorlige feil i løsningen som ikke ble løftet opp i styringslinjen før St. Olavs hospital HF tok Helseplattformen i bruk i november 2022.

Svakhetene har truet pasientsikkerheten. Svakhetene har også ført til at drift og videreutvikling av systemet har blitt mer kostnadskrevende, noe som kan innebære at det økonomiske handlingsrommet til andre prioriterte områder i helseregionen blir mindre.

Samtidig har Helse- og omsorgsdepartementet og Helse Midt-Norge RHF gjennomført og igangsatt flere tiltak for å utbedre svakhetene. Det er for tidlig å vurdere den samlede effekten av disse tiltakene på pasientsikkerheten og effektiv drift, og om de er tilstrekkelige.

Det har vært færre problemer etter innføringen av Helseplattformen i Helse Møre og Romsdal HF. St. Olavs hospital HF har overført sine erfaringer. Testingen av løsningen, opplæringen og risikovurderingene er forbedret.

Helse- og omsorgsdepartementet har det overordnede ansvaret for helse- og omsorgspolitikken og er eier av Helse Midt-Norge RHF. Riksrevisjonen vurderer samlet sett at planleggingen, organiseringen og innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge er sterkt kritikkverdig.

Last ned fullversjon (PDF)

Powered by Labrador CMS