Aktuelt
Riksrevisjonen om Helseplattformen:
– Sterkt kritikkverdig
Helse Midt-Norge RHF erkjenner at det har vært betydelige svakheter med innføringen og styringen av Helseplattformen.
Riksrevisjonen har i dag lagt fram sin rapport etter en gransking av innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge. De gir Helse Midt-Norge sterk kritikk.
- Vi anerkjenner at det har vært betydelige svakheter med innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge. Vi tar til oss at Riksrevisjonen har konkludert med at planlegging, organisering og den regionale styringen av prosjektet har vært sterkt kritikkverdig, sier administrerende direktør Jan Frich i en pressemelding.
Helseplattformen ble innført ved St. Olavs hospital 12. nov 2022, et år etter opprinnelig plan. I etterkant av innføringen har den strukturerte journalløsningen levert av Epic høstet betydelig kritikk i media og fra ansatte ved St. Olavs hospital, Helsetilsynet har påpekt risiko for svikt i pasientbehandlingen, og arbeidet med feilretting og optimalisering er pågående.
– Rettmessig
Helse Midt-Norge RHF bestilte i fjor en ekstern gransking av Helseplattformen. Rapporten pekte på mange av de samme utfordringene som Riksrevisjonen i dag trekker fram. Styreleder i Helse Midt-Norge RHF, Odd Inge Mjøen, sier at kritikken er alvorlig, men rettmessig.
– Vår eksterne granskingsrapport kom med en rekke anbefalinger, som vi har tatt tak i. Vi arbeider fremdeles med å gjøre systemet bedre, sier Mjøen i samme pressemelding.
Frich påpeker videre at det må være kortere linjer mellom de som bruker løsningen i det daglige, og de som arbeider med å forbedre systemet.
– Vi skal sikre en sterkere og mer tydelig styring av IKT-området, sier han.
Nyttig i ambulansetjensten
Ambulansetjenesten kan nå gjøre oppslag i Helseplattformen før, under og etter pasientbehandling. Der får de tilgang til informasjon om pasientens helse, både fra spesialist- og kommunehelsetjenesten, med de begrensningene som er beskrevet i artikkelen Helseplattformdager der opplagte begrensninger ble overskygget av framtidige muligheter.
Guri Haga er en av personene som har vært krumtappen i planleggingen av ambulansepersonellets inntog i Helseplattformen.
–All forskning fra andre deler av helsetjenesten viser at tilgang på informasjon gir bedre vurderinger og bedre behandling til pasienten. Denne tilgangen på informasjon er derfor banebrytende for ambulansetjenestens pasientbehandling. I tillegg gir den en stor mulighet til faglig utvikling, sa, Haga i en artikkel om at ambulansen er Helseplattformens vinner.