Aktuelt - Finnmarkssykehuset HF

Den tredje ambulansebilen i Alta i full døgnberedskap.
NY BIL PÅ STASJONEN: Den tredje ambulansebilen i Alta i full døgnberedskap.

Ny bil i døgnberedskap og 10 nyansettelser

Ny ambulanse i full døgnberedskap er på plass i Alta, og hittil i år er det ansatt ti nye i ambulansetjenesten i helseforetaket. 

Publisert Sist oppdatert

Tiltaket med en tredje ambulanse i døgnberedskap i Alta er en del av en større satsning på å styrke ambulanseberedskapen i hele Finnmark. Finnmarkssykehuset HF har som mål å tilby raskere og bedre tjenester til befolkningen, fremkommer det i en pressemelding.

Med den nye ordningen vil Alta ha en ambulanse tilgjengelig døgnet rundt. Dette skjer samtidig som hele fylkets ambulansekapasitet bygges ut. Så langt i år er det ansatt ti nye ambulansearbeidere i Finnmark, og det planlegges ytterligere 41 nyansettelser frem til 2025.

– Hvordan opplever dere rekrutteringen til ambulansetjenesten i Finnmark?

– Når det gjelder rekruttering og antall søkere er vi positivt overrasket. På våre to-bil stasjoner har vi hatt to sifrere antall søkere, og på våre en-bil stasjoner har vi mellom fem og åtte, forteller klinikksjef Trond Ivar Carlson til Ambulanseforum.

Fra hjemmevakt til vaktrom

En viktig del av planen er å gå fra hjemmevakt til vakt på stasjon. Denne endringen er ifølge ledelsen på Finnmarkssykehuset HF ment å skape et bedre arbeidsmiljø og redusere belastningen på de ansatte.

- En ekstra ambulanse i beredskap på natt vil også styrke samarbeidet med Alta legevakt. Ved at ambulanse nummer tre er tilgjengelig hele døgnet, vil vi kunne koordinere innsatsen mer effektivt og raskt med legevakten, spesielt i akutte og kritiske situasjoner. Dette kan skape synergier hvor vi kan håndtere flere oppdrag samtidig, og i noen tilfeller redusere belastningen på legevakten, sier klinikksjefen.

Fokus på pasientsikkerhet

Tiltakene er også en del av en inkluderende seniorpolitikk. Finnmarkssykehuset HF trekker fram at bedre arbeidsforhold gjør det mulig for eldre ansatte å bli lenger i stillingene, samtidig som risikoen for skader og utbrenthet reduseres.

– Vi bygger for fremtiden. Å sikre et godt arbeidsmiljø og en bærekraftig tjeneste er like viktig som å tilby raske og pålitelige tjenester til befolkningen, sier Carlson.

Økning på 27 prosent i antall ansatte

For å støtte den økte beredskapen, pågår det modernisering av ambulansestasjoner over hele fylket. Nye og mer hensiktsmessige lokaler skal bidra til å gjøre hverdagen bedre for ansatte og styrke tjenesten som helhet.

Finnmarkssykehuset har stasjoner i 17 av fylkets 18 kommuner og en rekke spesialiserte ressurser, som ambulanseflybaser i Alta og Kirkenes og ambulansebåt i Øksfjord.

Til sammen skal det ansettes 41 nye ambulansearbeidere/paramedisinere i 100 prosentstilling i Finnmarkssykehuset. Det vil si at når utbyggingen er ferdig, vil antall ambulansearbeidere i Finnmarkssykehuset øke fra 150 til 191 ansatte. Det er en økning på 27 prosent. 

– Synd med nedleggelser
Mens rekrutteringen pågår i Finnmark, ble det nylig det kjent at Høyskolen i Østfold legger ned paramedisinstudiet. I tillegg vurderer fylkespolitikerne i Troms å legge ned ambulansefag på Senja videregående skole. 

– Vi har ikke vi merket noe av dette enå. Men vi synes det er synd, da vi i fremtiden vil ha et økende behov for kvalifisert utdannet personell, sier Carlson om nedleggelsene.

Powered by Labrador CMS