Utdanning
Legger ned paramedisinutdanningen i Østfold
Styret i Høyskolen i Østfold legger ned paramedisinutdanningen. Kan OsloMet erstatte de tapte studieplassene?
Høyskolen i Østfold skal spare 60 millioner kroner neste år, og har vedtatt å legge ned paramedisinutdanningen. Styret begrunner dette med økonomiske innstramminger og en vurdering av programmets bærekraft.
Den nåværende paramedisinutdanningen, som årlig utdanner rundt 15 paramedisinere, ble etablert med støtte fra Sykehuset Østfold for å møte det regionale behovet for paramedisinsk kompetanse. Programmet har, ifølge en redegjørelse fra rektor, stått overfor flere utfordringer, spesielt knyttet til rekruttering av fagkompetanse. I dag er to tredjedeler av undervisningen dekket av eksterne undervisere, noe som ikke oppfyller kravene i studietilsynsforskriften, som krever at minst 50 prosent av årsverkene er faste ansatte ved institusjonen.
Ifølge rektor ved høyskolen har endringer i sektoren, inkludert nye finansieringssystemer og mindre statlig støtte, gjort det økonomisk uholdbart å videreføre deltidsstudiet i paramedisin. En videreføring ville ha krevd en betydelig styrking av fagmiljøet, med tilvekst på mellom 2,5 og 3 årsverk for å opprettholde dagens struktur, eller opptil seks årsverk hvis utdanningen skulle omorganiseres til heltidsstudie.
Konsekvenser for det prehospitale miljøet
Per Willy Hegge, faglærer ved Fagskolen i Viken, som tilbyr utdanning innen avansert prehospital kompetanse, reagerer på nedleggelsen.
– Fra mitt ståsted er det vanskelig å forstå hvordan dette kan være økonomisk fornuftig når behovet for paramedisinere og ambulansearbeidere er så stort. I distrikter som Finnmark er behovet akutt, med en rekke nyopprettede stillinger i ambulansetjenesten, sier Hegge.
Han mener at vedtaket sender et uheldig signal om at utdanningsbehovet ikke samsvarer med det reelle behovet i ambulansetjenesten, og påpeker at slike beslutninger virker lite tilpasset den praktiske virkeligheten for ambulansearbeidere.
For å imøtekomme det regionale behovet for paramedisinere, tilbyr OsloMet paramedisinutdanning på heltid og har signalisert vilje til å utvide antall studieplasser. Fagskolen i Viken vil også fortsette med sitt tilbud om «Avansert prehospital kompetanse» på 90 studiepoeng, rettet mot ambulansearbeidere med fagbrev.
Vil se på muligheter
Instituttleder Ingrid Ruud Knutsen ved OsloMet forteller at de ønsker å se på muligheten for å møte samfunnsbehovene for paramedinere, når Ambulanseforum tar kontakt og spør om de kan fylle opp med tilsvarende plasser som går tapt i Østfold.
– Instituttet har et positivt og ambisiøst fagmiljø som ønsker å møte samfunnsbehovet. Vi har full forståelse for at utdanningen i Østfold er et dyrt studie å drifte. Hele høyskole- og universitetssektoren sliter med bevilgninger, sier Ruud Knutsen. Hun trekker fram utrykningsopplæring.
– Det er forskriftsfestet at utdanningen skal tilby utrykningsopplæring. For OsloMet er det en kostnad på to millioner kroner årlig. Det som er leit med tanke på som jobber ambulanse som ønsker å ta utdanning ved siden av jobb, er at Høyskolen i Østfold har deltidsutdanning, og det er det ingen andre i Helse øst som tilbyr.
– Er det noe OsloMet etter hvert også kan tilby?
– Dette er noe vi må se på nærmere nå, etter det som har skjedd i Østfold, avslutter instituttlederen.
Ambulansefag i Troms kan også bli lagt ned
Nedleggelsen av paramedisinstudiene i Østfold er ikke eneste prehospitale utdanningen som forsvinner. Nylig ble det også kjent at ambulansefag på Senja videregående skole også vurderes nedlagt. Skolen har hatt 80 søkere fra Troms fylke som har konkurrert om de 15 skoleplassene. Senja videregående skole er det eneste stedet hvor ambulansefag tilbys i Troms. Et av argumentene for nedleggelse er at de som går ambulansefag på Senja VGS ikke får lærlingplass, og at det nå er paramedisin-utdanning i fylket.