Vestre svarer om bemanningskrise:

Alta ambulansestasjon.

– Finnmarkssykehuset har satt i verk flere tiltak

I sitt svar om ambulansestituasjonen i Finnmark legger helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre til grunn at Finnmarkssykehuset satsing på prehospitale tjenester fremover vil løse bemanningsutfordringene.

Publisert Sist oppdatert

Ambulanseforum skrev i tidligere i dag om Irene Ojala (PF) som har sendt et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsministeren. Ojala spurte statsråden om det er forsvarlig at det er kun én person tilstede som ambulansepersonell i hver ambulanse. Nå har hun fått svar.

I sitt svar vedgår Vestre at bemanningsutfordringene er reelle, og at Finnmarkssykehuset har hatt problemer med å skaffe kvalifisert personell. Vestre svarer at dette har vært spesielt merkbart i sommermånedene. Han peker på at sykehuset, til tross for mangel på personell, har klart å opprettholde en forsvarlig drift, og at det ikke har vært alvorlige avvik som har påvirket pasientsikkerheten.

Vestre svarer videre at Finnmarkssykehuset har iverksatt en rekke tiltak for å håndtere situasjonen. På kort sikt leier de inn vikarer og dekker reise- og oppholdskostnader for å tiltrekke seg kvalifiserte ambulansearbeidere fra andre deler av landet. I tillegg har de økt inntaket av lærlinger, noe som forventes å gi positive resultater fremover.

Ministeren påpeker videre at på lengre sikt planlegger sykehuset å ansette 41 nye medarbeidere innen ambulansetjenesten i perioden 2024–2026. Foretaket har allerede ansatt 12 av disse. I tillegg investeres det mellom 100 og 150 millioner kroner i oppgradering av ambulansestasjoner for å møte lov- og forskriftskrav innen 2024.

Vestre legger til at Finnmarkssykehuset i noen tilfeller har sendt ut én ambulansearbeider som nærmeste hjelp når det ikke har vært mulig å bemanne bilen i henhold til forskriften. Dette har ført til at det nå er sendt inn en bekymringsmelding til Statsforvalteren i Troms og Finnmark, som sykehuset skal svare på.

Ministeren avstår fra å kommentere denne spesifikke saken, men understreker at Finnmarkssykehusets satsing på prehospitale tjenester vil løse de langsiktige bemanningsutfordringene, og sikre at kravene i akuttmedisinforskriften blir oppfylt.

Spørsmålet fra Ojala og svaret fra ministeren

Spørsmål:

Irene Ojala (PF): Mener statsråden at det er forsvarlig at det er kun én person tilstede som ambulansepersonell i hver ambulanse?

Begrunnelse: I Altaposten og iFinnmark kan vi lese om at Norge står overfor en nasjonal bemanningskrise i ambulansetjenesten, som utgjør en alvorlig utfordring for landets helsetjenester. Finnmark blir spesielt rammet.

Fagforbundet og Finnmark legeforening hevder at Finnmarkssykehuset nå ikke oppfyller sitt ansvar for å sørge for nødvendige helsetjenester, jfr. Altaposten 12.10.24.

«Finnmark legeforening og Fagforbundet Finnmark ser med stor bekymring på tilbakemeldinger fra våre medlemmer i primær- og spesialisthelsetjenesten i fylket, om lav beredskap i bilambulansetjenesten», heter det.

Det er særlig to hovedpunkter som blir løftet fram i bekymringsmeldingen. Det ene er ambulansebiler som tas ut av drift på grunn av mangel på personell, det andre er at klinikken har benyttet såkalte «énmannsbetjente» biler. «Énmannsbetjent» betyr i praksis at det kun er én ambulansearbeider som betjener bilen/enheten.

Ifølge Altaposten skal dette gjelde Kautokeino, Tana, Vadsø, Alta og Karasjok. Det beskrives at «Det ser ut som at der det er sykefravær, der settes det ikke inn vikarer. Og de beordrer heller ikke tilgjengelig personell på ekstravakter. Når det er ferieavvikling så tar de heller ikke inn vikarer eller ekstravakter.» Det vises til at paragraf 11 i akuttmedisinforskriften sier at «...ambulansebiler som brukes i ambulansetjenester skal være bemannet med minst to personer, hvorav minst en skal ha autorisasjon som ambulansearbeider eller paramedisiner.»

«Tilbakemeldingen fra flere legevaktleger er at AMK også har bedt de rykke ut på 113-oppdrag alene uten ambulanse til stede. Videre at årsaken til ambulansebilmangel er at det er ambulansebil ute av drift mens den andre ambulansebilen er på transportoppdrag», heter det i bekymringsmeldingen.

Svar:

Jan Christian Vestre: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra Helse Nord RHF som igjen har innhentet innspill fra Finnmarkssykehuset HF. Finnmarkssykehuset opplyser at tilgang til kvalifisert personell er en betydelig utfordring, spesielt i ambulansetjenesten. Til tross for omfattende tiltak for rekruttering og opplæring, vedvarer mangelen på kvalifisert arbeidskraft. Denne situasjonen, kombinert med uforutsett sykefravær blant ansatte og en høy belastning med overtidsarbeid, har gjort det nødvendig å tilpasse driften til tilgjengelige ressurser.

Representanten Ojala viser i sin begrunnelse til en artikkel i Altaposten hvor det står at ambulanser er tatt ut av drift på grunn av personellmangel. Om det sier Finnmarkssykehuset at de for tredje sommer på rad har redusert både beredskap og aktivitet basert på grundige vurderinger, for å sikre en trygg og forsvarlig drift. Finnmarkssykehuset opplyser at det ikke har vært alvorlige avvik som har påvirket pasientsikkerheten, og det har vært svært få tilfeller av samtidighetsproblematikk. Videre opplyser helseforetaket at de har kunnet tilby gode og pålitelige helsetjenester til befolkningen selv om det har vært en krevende periode.

Finnmarkssykehuset har satt i verk en rekke tiltak for å håndtere utfordringene nevnt over. Helseforetaket har konstruktiv dialog med kommunene som er mest berørt av utfordringene. Prehospital klinikk har utarbeidet en strategi med tiltak for å sikre bærekraftig drift. På kort sikt innebærer dette innleie av vikarer, der Finnmarkssykehuset tilbyr reise- og oppholds-kostnader for å tiltrekke kvalifisert personell fra andre regioner. Finnmarkssykehuset har også økt inntaket av lærlinger, noe de forventer vil gi positive resultater fremover. På lengre sikt planlegger helseforetaket å øke antallet fast ansatte, med mål om å ansette 41 nye medarbeidere i perioden 2024-2026. Per i dag har klinikken allerede ansatt 12 av disse. Helseforetaket gjennomfører videre en omfattende oppgradering av alle ambulansestasjoner, slik at de innen 2024 oppfyller alle relevante lov- og forskriftskrav. I løpet av de neste årene vil Finnmarkssykehuset investere mellom 100 og 150 millioner kroner i de prehospitale tjenestene i Finnmark. Denne satsingen skal i følge helseforetaket bidra til å løse utfordringer med bemanning, styrke beredskapen, forbedre arbeidsforholdene for helseforetakets ansatte og redusere belastningen relatert til overtidsarbeid.

I artikkelen i Altaposten som representanten Ojala viser til, står det også at Finnmarkssykehuset i noen tilfeller har sendt ut en ambulansearbeider som nærmeste hjelp når det ikke har vært mulig å bemanne ambulansebilen i henhold til kravene i akuttmedisinforskriften. Jeg har merket meg at det er sendt inn en bekymringsmelding til Statsforvalteren i Troms og Finnmark om dette og som Finnmarkssykehuset skal svare ut. Det er derfor ikke naturlig at jeg uttaler meg om dette. Jeg legger til grunn at Finnmarkssykehusets satsing på prehospitale tjenester fremover vil løse bemanningsutfordringene og slik bidra til at de oppfyller kravene i akuttmedisinforskriften.

Powered by Labrador CMS