Får ikke vite hvor farlig filleristing kan være – før det er for seint

Hvert år blir flere små barn alvorlig skadet på grunn av filleristing. Men på norske fødeavdelinger gis det svært mangelfull informasjon om «Shaken baby syndrome» til nybakte foreldre, skriver NRK.

Baby sjekkes. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Les også: Kritisk til diagnosen «shaken baby sondrome» – frykter justismord

Mer på NRK: Omstrid barnevold-diagnose: NEL (Norsk elektronisk legehåndbok) har fjernet «shaken baby syndrome»

I fjor ble 55.000 barn født i Norge. Men ved landets fødeavdelinger gis det kun sporadisk, og ofte svært lite, informasjon om faren ved å filleriste spedbarn, ifølge Helsedirektoratet.

Selv om noen sekunder med risting kan føre til dødsfall, finnes det i dag ingen nasjonale retningslinjer for å informere nybakte foreldre om filleristing – også kjent som «Shaken baby syndrome».

Det opplyser fødeavdelingen ved sykehuset i Namsos til NRK.

– Vi har jo et langt skjema som er en sjekkliste for hva vi skal gå gjennom i våre samtaler med foreldrene. Men dette med filleristing er ikke noe som er nevnt på denne lista, sier jordmor Wibstad.

Hvert år kommer 10–15 barn til ulike sykehus i Norge med skader som kan gi mistanke om at barnet er filleristet, slått eller på annen måte fysisk mishandlet.

Enorme samfunnskostnader i USA

I USA blir rundt 1300 barn skadet av filleristing hvert eneste år. Den totale samfunnskostnaden er beregnet til å være 117 milliarder kroner, ifølge en forskningsrapport.

NRK har vært i kontakt med «The National Center on Shaken Baby Syndrome» (NCSBS). De har utviklet et forskningsbasert informasjonsprogram som skal forhindre filleristing.

– Kan halvere antall barnehodeskader

Seniorrådgiver og barnelege Jens Grøgaard i Helsedirektoratet bekrefter at forebyggende tiltak kan ha god effekt.

– I mitt fagområde, som er hodeskader på barn, har man drevet forebyggende arbeid på fødeavdelinger i to stater i USA. Man kan halvere antallet spedbarn som er utsatt for hodeskader på grunn av god informasjon rett etter at barnet er født, sier Grøgaard til NRK.

I Norge har Stine Sofies Stiftelse i mange år arbeidet med å forebygge filleristing gjennom sitt informasjonsprogram til ferske foreldre.

I 2018 sendte de ut over 52.000 brosjyrer til 210 helsestasjoner og 15 fødeavdelinger over hele landet – til frivillig bruk.

– Bør inn på en sjekkliste

Politiet mener at informasjon om filleristing som gis til nye foreldre bør inn på en sjekkliste til helsepersonell.

– Ja, definitivt. Dette bør inn på en sjekkliste som krysses av. Enten når førstegangsforeldre reiser fra sykehus med et nyfødt barn, eller ved helsekontroll, sier etterforskningsleder Kåre Svang i Kripos.

Svang er politiets fremste ekspert på etterforskning av grov vold mot barn. Han etterspør tettere oppfølging fra helsestasjonene, spesielt hvis familiene ikke møter opp til kontroller etter fødselen.

– Forebygging er svært viktig. Jeg hadde ønsket at politikerne kunne bevilge mye mer penger til helsestasjonene, slik at de kan dra på hjemmebesøk oftere. Det er mye bedre og rimeligere for samfunnet, enn at noen foreldre rister og slår barnet sitt fordi man ikke vet bedre, sier Svang.

Møter foreldrene i retten

Etterforskningslederen har opplevd at foreldre, som er tiltalt for å ha filleristet barnet sitt, sier i retten at de ikke har fått vite hvordan de skulle håndtere det nyfødte barnet sitt.

De har hevdet at de rett og slett ikke skjønte hvor farlig det er å filleriste ungen.

– Hvis vi får en avkryssing på dette fra helsesøster, vil vi kunne eliminere dette spørsmålet i retten, sier Svang.

Han får støtte fra jordmor Sonny Anitha Wibstad på sykehuset i Namsos.

– Det blir egentlig litt tilfeldig om du husker å minne nybakte foreldre om dette. Alt er viktig og det er så mye som det skal informeres om. Men dette er selvfølgelig noe som burde være inne på sjekklista vår, sier jordmoren.

Les mer om saken hos NRK

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.