Ambulansearbeidere ut mot Røde Kors-video: – Føler oss uthengt

Ambulansearbeidere føler seg uthengt av Røde Kors med bakgrunn i en reklamevideo for førstehjelpskurs. Der brukes helt gale tall om utrykningstid, skriver Nordlys (krever innlogging).

Les også: Ikke 67 minutter å vente

I praksis bidrar Røde Kors til å henge ut en hel yrkesgruppe selv om det sikkert ikke er ment sånn. Dessuten kan det skape frykt, sier ambulansearbeider Daniel Sivertsen i Berlevåg.

Bakgrunnen for hans reaksjon er en reklamevideo som Røde Kors har på Facebook. Der får man høre en gråtende kvinne som ringer etter ambulanse, og som tydeligvis ikke vet hva hun skal gjøre med en pårørende som har fått hjertestans.

Videoens tekst forteller om gjennomsnittlig ventetid på ambulansen avhengig av hvor du bor. Røde Kors har hentet tallene fra Helsedirektoratet.

Kraftig reaksjon

For Berlevåg er oppgitt ventetid 34 minutter, noe som har ført til kraftig reaksjon fra Sivertsen og hans kolleger på ambulansestasjonen der. For deres tall sier noe helt annet, nemlig 8,5 minutter for tettstedet Berlevåg. Hvis man tar også tar med Kongsfjord, blir snittida 13,2 minutter. Det siste ifølge Finnmarkssykehuset.

Årsaken til at tallene er feil, er at også ventetid på ambulansefly og andre bestilte oppdrag er med i tallene. Derfor blir utrykningstida for akutte oppdrag misvisende.

– Tanken er god, det er viktig at folk lærer seg førstehjelp. Røde Kors gjør en god jobb, men det blir feil når tallmaterialet ikke stemmer i det hele tatt, sier Sivertsen og hans kollega Dan Svendsen. De er også redde for at tallene skaper unødig frykt blant folk.

Sivertsen og Svendsen har full støtte fra sjefen på ambulansestasjonen i Berlevåg, enhetsleder Joar Nilsen. Han har kommentert videoen og tallene på Facebook-sida til Røde Kors: «Dette er for useriøst! Dere blander inn responstid for alle oppdrag inkludert planlagte oppdrag. Planlagte oppdrag er bestilt fram i tid og påvirker statistikken. I Berlevåg bemanner vi bilen på natten på 5 minutter og tettstedet er 3 km langt. Berlevåg har ikke 34 minutter responstid på akutte oppdrag, som hjertestans er. Hadde aldri trodd at Røde kors ville laget en slik villende kampanje og prøve å skremme befolkningen for fremme en slik viktig sak.»

Les mer om saken hos Nordlys (krever innlogging)

One Comment

  1. Ambulanseforbundet undersøker nå utrykningstiden fysisk, og har startet lengst oppe i nord. Her kan du følge med på undersøkelsen:

    https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1QPfZAUptdwiZWygm32C7fuEiN_kIcirq&ll=69.85226674785332%2C23.91245641745968&z=7

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.