Ikke 67 minutter å vente

Røde Kors fikk feil tall fra Helsedirektoratet, som gjorde at de i kampanjevideo hevdet at responstiden til ambulanse i Ålesund er 67 minutter, skriver Sunnmørsposten (krever innlogging).

Les også: Ambulansearbeidere ut mot Røde Kors-video – føler oss uthengt

– Det er bare å beklage. Vi har rett og slett fått feil tall fra Helsedirektoratet. Det har blitt laget en film for hver kommune i Norge, og for Helse Midt-Norge har vi fått feil tall, forklarer Tore Nedregård, leder av Røde Kors i Møre og Romsdal.

Alle videoene er i utgangspunktet like. De begynner med at ei jente pusser tennene på badet, før far i huset får hjertestans og mor gråtende og fortvilet ringer etter ambulanse. Deretter mørk skjerm med en klokke som teller ned hver enkelt kommunes responstid, for Ålesunds del 67 minutter.

Avdelingssjef for prehospitale tjenester i Helse Møre og Romsdal, Lars Erik Sjømæling, bekrefter at responstiden i videoen er feil.

– Responstiden for ambulanse i Ålesund er i snitt mellom ti og tolv minutter. Jeg synes Røde Kors sin kampanje er positiv, men det er viktig at tallene er riktige, sier han.

Vår feil

– Ved en inkurie fikk Røde Kors et datasett med feil responstider for Helse Midt- Norge, forklarer Knut Ivar Johansen, seksjonssjef i Norsk pasientregister, Helsedirektoratet, og legger til at han mener det viktigste i denne saka er å trekke fram at Røde Kors gjør en meget god jobb med å øke bevissthet og kunnskap om hvordan man får hjelp i akutte situasjoner.

Hjerte- og lungeredning

Ifølge Røde Kors får 3.000 nordmenn hvert år hjertestans utenfor sjukehus.

– Budskapet i kampanjen er at det er behov for at folk lærer seg førstehjelp, og at det er viktig å sette i gang med hjerte- og lungeredning så raskt som mulig, forklarer Nedregård i Røde Kors.

Les mer om saken hos Sunnmørsposten (krever innlogging)

One Comment

  1. Pingback: Ambulansearbeidere ut mot Røde Kors-video: – Føler oss uthengt - Ambulanseforum

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.