Hopp til hovedinnhold


Mann døde av sepsis - sykehuset i Førde og Haukeland får kritikk

Etter overføring med ambulanse fra Førde til Haukeland ble mannen lagt på en vanlig sengepost. Der døde han av blodforgiftning, skriver Bergens Tidende (krever innlogging).
Les også: Lærer ikke på tvers - slik vil overlegen redde liv på norske sykehus
– De har ikke oppfattet hvor dårlig mannen har vært, selv om han viste tegn til alvorlig blodforgiftning og organsvikt, sier fylkeslege Helga Arianson.
Fylkeslegen i Hordaland har gransket dødsfallet og konkluderer med lovbrudd både ved Førde sentralsjukehus og Haukeland universitetssjukehus.

Operert i Førde

Det var i april at en mann ble innlagt i Førde for et planlagt inngrep, som i utgangspunkt var tenkt som en kikkhullsoperasjon. Underveis ble det klart at legene måtte åpne opp.
Dagen etter operasjonen fikk mannen økende smerter. Sykepleierne som stelte såret, varslet lege om at tilstanden var dårlig. Legene satte i gang sepsis-behandling.
Sepsis, eller blodforgiftning, er en livstruende tilstand som kan gi organsvikt.

Flydd til Bergen

Kirurgene i Førde tok kontakt med Haukeland og diskuterte overflytting fordi de mistenkte en komplikasjon som måtte håndteres der. I samtalen ble det ikke sagt at tilstanden var så dårlig at han var aktuell for intensivbehandling.
Mannen ble så fløyet til Haukeland og kjørt til akuttmottaket. Ambulansepersonalet varslet at pasienten var i dårlig forfatning. I akuttmottaket fikk han væske og oksygen og viste tegn til bedring.
Mannen ble så overført til vanlig sengepost på kirurgisk klinikk. Der ble han få timer etter funnet død på rommet av en sykepleier.
Arianson understreker at blodforgiftningen kunne endte med dødsfall, selv med intensivbehandling.
– Alvorlig sepsis har høy dødelighet. Det er ikke mulig å vite hva utfallet ville blitt, men han skulle etter vår vurdering ikke vært plassert på en vanlig sengepost, sier Arianson.

Droppet qSofa

Året før var det innført som rutine på akuttmottaket at sykepleiere testet pasientens tilstand før overføring til sengepost. Ved å undersøke puls, pust og respons, blant annet, graderer testen hvor intensiv oppfølging pasienten trenger.
Denne rutinen er lagt til side, fordi sykepleierne ute på sengepostene ikke er kjent med graderingsmetoden, går det frem av tilsynsrapporten.
De siste årene har Haukeland fokusert mye på håndteringen av sepsis i akuttmottaket. Men de unge kirurgene som går vakter der, har i varierende grad fått opplæring om sepsis, organsvikt og hvilke hensyn de skal ta når de velger behandlingsnivå, påpeker fylkeslegen i tilsynsrapporten.
Les mer om saken hos Bergens Tidende