Hopp til hovedinnhold


Etikk og estetikk ved prehospital torakotomi

Siden den prehospitale luftambulansetjenesten er offentlig finansiert, er det av allmenn interesse hvordan den er organisert og hvordan midlene blir prioritert, skriver Kjetil Søreide, Morten Vetrhus, Clemens Weber i et innlegg i Tidsskriftet.
Siste: Re: Prehospital torakotomi

Bakgrunn: Heftig debatt om invasive metoder prehospitalt

Tidligere innlegg FOR prehospital torakotomi:  Resuscitativ torakotomi bør ha sin plass i en avansert prehospital legetjeneste også i Norge

Tidligere innlegg MOT prehospital torakotomi: – Ikke etisk forsvarlig ressursbruk

Ved introduksjon av nye prehospitale metoder av eksperimentell natur bør man stille samme krav til kunnskapsgrunnlag og samfunnsnytte som man gjør i andre deler av klinisk medisin.

Innen traumebehandlingen er det gjerne ytterlighetene som tiltrekker seg oppmerksomhet. Indikasjon og nytte av nødtorakotomi, hvor brysthulen åpnes for å stanse blødning eller avlaste hjertetamponade hos pasienter med traumatisk hjertestans, er hyppig debattert.

Det er mange og dels betydelige diagnostiske og behandlingsmessige utfordringer i prehospital legetjeneste selv når det gjelder de vanligste skadetypene (hodeskader, bekkenskader og bukskader).

Det største antall liv og den potensielt største helsetjenestegevinsten er å hente ved å rette oppmerksomheten mot diagnostikk og behandling nettopp der hvor manglene er størst.

Da vil den legebemannede prehospitale tjenesten være samfunnsnyttig og livreddende og forsvare bruken av offentlige midler. Eksperimentelle metoder bør uansett ikke innføres uten at de implementeres i en etisk godkjent studie.

Les hele innlegget hos Tidsskriftet