Hopp til hovedinnhold
MANGE SPOR, men vanskelig å finne det riktige svaret likevel: – Det er lett å låse seg i den første ideen og den mest sannsynlige teorien, forteller Sara Kristine Steen og Lasse Myrvold ved Godvik stasjon i Helse Bergen. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien.


Ambulanseforum nr. 1 2017 - Framtid med felles fagprosedyrer?

Årets første nummer tar deg med på et møte mellom beslutningstakere i norsk ambulansetjeneste som diskuterer felles faglige retningslinjer på tvers av helseforetak i ambulansetjenesten. Vi setter på fokus på sepsis, og makkerne på forsiden forteller om et oppdrag hvor diagnosen var et mysterium. Med mer! 
Ønsker du å abonnere? Sjekk her! 
Slik er innholdet denne gangen:

Leder

Om fellesmøtet, multikulturell arbeidskapital, hypotermi og ruspasienten.

Lommevenn- prosjektet: Hele Norge strikker

Tonje Lysakers Lommevenn-idé tok helt av på Facebook. Nå er bamsene i ferd med å bli spredd til ambulanser og redningshelikoptre i hele landet.
Beredskapspunkter i Oslo:

Nå når de raskere fram

Plutselig når de fram i tide, takket være en tallknuser og to ildsjeler som jobber på AMK og ute i ambulansen.

Norge bør få felles fagprosedyrer i ambulansetjenesten

Flere ambulanseledere og -personell ønsker felles faglige retningslinjer for Norges 18 ulike ambulansetjenester. Dialogen er i gang blant endel beslutningstakere.

Spinal stabilisering: Hva velger din tjeneste?

En nasjonal prosedyre for spinal stabilisering er ferdig, men trolig ikke tatt fullt i bruk i så mange ambulansetjenester.

Noe å lære av: Spørsmålet som snudde alt

Hva gjør du med en uklar diagnose når pasienten er våken, men ute av stand til å fortelle hva som har skjedd? Sara og Lasse kom til det de trodde var hjerneslag, men måtte innom flere omveier før svaret dukket opp.

Vi må øve meir - med reint samvirkefokus

Ein innsats i samsvar med samvirkeprinsippet kjem ikkje av seg sjølv. Utan opplæring og øvingar som har samvirke som særleg kompetansemål eller læringsutbytte, kjem reelt samvirke ikkje til å skje i praksis, skriv Geir Sverre Braut og Tora Aasland. Braut har ledet «Samvirkekompetanse-gruppa».

Portrettet: – Språket var min nøkkel

Liban Mahmoud (40) har bønneteppe i garderoben og Arsenal i sitt fotballhjerte. Den muslimske ambulansearbeideren fra Furuset og Somaliland kan snu stemningen på et skadested bare ved å vise seg – og snakke flytende arabisk og norsk.

Fokus på sepsis: Skjult seriemorder

Nye sepsiskriterier prehospitalt fokuserer på respirasjonsfrekvens, lavt blodtrykk og endret mental status. Sepsis har høyere dødelighet enn STEMI-infarkter. Derfor er det viktig å mistenke tilstanden tidlig. Prehospitalt personell har en viktig rolle.

Kroniker'n: Skal de bli med, får de betale

Hva skal ambulansetjenesten drive med? Hva er det vår finansiering skal dekke?

Test deg selv: Sepsis

Sepsis har høyere dødelighet en akutt hjerteinfarkt. Hva er kjennetegnene på sepsis? Ta testen her.

Slik overlevde han overdosene

Stadig flere dør av overdoser i Oslo. Men mange vekkes også med motgift i nesespray eller sprøyte. Petter «Uteligger» Nyquist, Camilla Svingen i = Oslo og narkomane Kristoffer (40) er glade for at ambulansearbeidere er blitt flinkere enn før til å sette motgift.

Forsker på bedre nesespray

Nesespray med Nalokson er i dag en midlertidig førstehjelp i rusmiljøet. Ambulanselege og NTNU-stipendiat Arne Skulberg forsker videre på en optimal nesespray mot heroinoverdoser.

I andres sko

Anne Kristine Bergem, lege med spesialisering i psykiatri skriver denne gangen om empati.

Forsker på akutthjelp i snøen

Er det best å fjerne vått tøy ute i kulden før vi tar på tørt tøy og pakker pasientene inn i isolerende materiale? Eller er det bedre å la pasientene beholde det våte tøyet på, og i stedet pakke dem inn i plast før det isolerende laget? MountainLab forsker seg frem til svaret.

Helsedirektoratets hjørne: Fremtidens utfordringsbilde

I årene som kommer kan vi vente oss en raskt voksende eldre befolkning, særlig i distriktene. Det betyr også en fremtidig bemanningsutfordring for helsetjenesten. Vi må derfor utvikle den akuttmedisinsk kjeden på en slik måte at både kommune og spesialisthelsetjenesten jobber sammen for å håndtere dette utfordringsbildet.

 Stasjonen vår: Full kontroll i øyriket

Ambulansestasjonen på Austevoll er bare fem år gammel, men har forlengst løftet beredskapen i øykommunen utenfor Bergen.