Hopp til hovedinnhold


Desentralisert slagdiagnostikk i Norge

Takket være vår desentraliserte og massive satsing på slagenheter kan Norge tilby et av de beste behandlingstilbud for slagpasienter i Europa, skriver Bent Indredavik, professor i hjerneslagsykdommer ved NTNU og avdelingssjef ved Avdeling for hjerneslag, St. Olavs Hospital i Dagens Medisin.

Les også: Norge i europatoppen på slagbehandlingTelemedisin ga mye kortere tid til slagbehandling og hjerneslagbehandling i ambulansen
Takket være vår desentraliserte og massive satsing på slagenheter kan Norge tilby et av de beste behandlingstilbud for slagpasienter i Europa.
UNDER TITTELEN «Desentraliser slagdiagnostikk» i Dagens Medisin (7/2016) argumenterer Hans Morten Lossius, professor i akuttmedisin, for mer bruk av det prehospitale rom ved akutt hjerneslag og mindre satsing på slagenheter.
Det er ikke vanskelig å gi tilslutning til ønsket om å bruke den prehospitale fase for å gi raskere og bedre behandling av en tilstand som akutt hjerneslag ettersom et viktig behandlingstiltak-trombolyse er meget tidskritisk for å gi optimal effekt.
KUNNSKAPEN. Vi har imidlertid foreløpig verken nok kunnskap eller god nok teknologi til å bruke det prehospitale rom på en optimal og effektiv måte – ut over rask transport til sykehus med slagenhet.
Når Lossius i en slik situasjon er kritisk til satsingen på slagenheter, vitner det om mangelfull kunnskap om slagenheter i Norge. Satsingen på slagenheter representerer nettopp desentralisert slagdiagnostikk fordi det er etablert slagenheter ved 47 av de 51 sykehusene som behandler akutt hjerneslag.
VELLYKKET SATSING. Denne desentraliserte satsingen på slagenheter har bidratt til den største reduksjonen i slagdødelighet i Europa på 2000 tallet. Dødeligheten er redusert med 30 prosent, mens den gjennomsnittlige reduksjonen i OECD-land er på 15 prosent. Norge har nå den laveste 30 dagers dødelighet i Europa.
Den gunstige utviklingen tilskrives i stor grad etablering av slagenheter ettersom dette er det eneste dokumenterte tiltaket som påvirker dødelighet ved akutt hjerneslag. Norge har også én av de høyeste trombolyseandeler i Europa. Trombolyseandelen er like høy som i Danmark, med langt enklere geografi, og høyere enn Finland, som har valgt en mer sentralistisk modell.
Slagenhetene har også vist seg å være et helseøkonomisk meget gunstig behandlingstilbud. Helseøkonomiske analyser fra Kunnskapssenteret viser at i et livsperspektiv spares over 300.000 kroner for hver pasient som behandles i slagenhet.
INGEN ERSTATNING. En fremtid med effekt av prehospital diagnostikk/behandling vil hilses velkommen, men det kan neppe erstatte slagenheter.
Les hele innlegget i Dagens Medisin