Hopp til hovedinnhold


Telemedisin ga kortere tid til hjerneslagbehandling

Å la en nevrolog konsulters mobile hjerneslagsteam via en videolenke gjorde at personer med hjerneslag kunne få trombolyse mye raskere, viser en ny studie ifølge svenske Dagens MedicinMobila slagteam kan gjøre at patienter med ischemisk hjerneslag kan diagnostiseres raskere, og dermed få trombolyse tidligere.
En tidligere studie har vist at bruken av en spesialutrustet ambulanse i snitt ga hjerneslagpasienter behandling 40 minutter tidligere.
Mange mobile hjerneslagsteam inkluderer en nevrolog, men i Cleveland bruker man telemedisin slik at man etter en CT-scanning kan rådføre seg med en nevrolog om pasienten skal få trombolyse. Dette har blitt vurdert i en ny studie i Jama Neurology.
Det viste seg at 99 av 100 patienter ble vurdert rett. Ved et tillfelle fikk man ikke kontakt med nevrologen, men det kom av at personellet i hjerneslagambulansen glemte å slå på strømmen. Ved seks andre tilfeller ble videosamtalen brutt, men avbruddene varte mindre enn et minutt og påvirket ikke behandlingen.
I snitt tok det 13 minutter fra at hjerneslagambulansen nådde pasienten til undersøkelse med CT, og 32 minutter til det ble gitt trombolyse. En klar tidsgevinst når man sammenlignet med pasienter på akutten. Der tok det i snitt 18 minutter til CT og 58 minutter til trombolyse.
Forskerne konstaterer at ved hjelp av telemedisin kan en nevrolog hjelpe flere mobile hjerneslagenheter samtidig, noe som igjen kan føre til at flere mobile hjerneslagteam kan dekke et større område.
I en lederartikkel påpeker forfatterne at det er mangel på nevrologer og at telemedisin kan være en måte å gi flere prehospital hjerneslagsbehandling.
Les mer om saken hos Dagens Medicin