Hopp til hovedinnhold


Fagprøve ved autorisasjon som ambulansearbeider?

- Direktoratets forslag vil innebære en innsnevring av muligheten til å få autorisasjon uten å avlegge eksamen eller fagprøve, sier Otto Christian Rø i Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet har lagt fram et forslag til ny modell for godkjenning av helsepersonell med utdanning fra land utenfor EØS.  Forslaget innebærer en innstramming også for norsk helsepersonell, samt muligheten for å få ambulanseautorisasjon uten fagprøve.

Forkortet artikkel fra Ambulanseforum nr. 1 2011

Bakgrunn: Overprøver prøvenemnda

Helsedirektoratet foreslår endringer i lov og forskrift som vil begrense muligheten til å få yrkesgodkjenning som ikke bygger på bestått eksamen eller fagprøve i det aktuelle faget.

Det vil få betydning også for norskutdannet helsepersonell og begrense muligheten for anvendelse av vilkåret ”nødvendig kyndighet” som grunnlag for autorisasjon ut fra unntaksbestemmelsen i helsepersonellovens § 48 tredje ledd bokstav c; at man kan oppnå autorisasjon hvis man ”på annen måte har godtgjort å ha den nødvendige kyndighet.”

Vi ringer Helsedirektoratet og spør hva forslaget innebærer.

Helsedirektoratets forslag, innebærer det en innstramming?
– Det er riktig at Helse- og omsorgsdepartementet har fått et forslag fra Helsedirektoratet hvor vi foreslår endringer blant annet av helsepersonelloven. Det gjelder forslag om en ny modell for godkjenning av søkere med utdanning fra land utenfor EØS, svarer Otto Christian Rø, avdelingsdirektør for avdeling for helse- og sosialpersonell i Helsedirektoratet.

Direktoratet foreslår ”at det skal være en klar sammenheng mellom utdanningens innretning mot et yrke og hvilken type autorisasjon som kan gis, i tråd med yrkeskvalifikasjonsdirektivet” . ”Direktoratet foreslår også at § 48 tredje ledd bokstav c - nødvendig kyndighet som grunnlag for rettskrav på autorisasjon, bortfaller i den form bestemmelsen har i dag og erstattes av en mer presis og avgrenset unntaksbestemmelse”.

Hvis det blir en slik regelendring, vil det også ha betydning for norskutdannede. Det kan få den virkningen at det blir vanskeligere å godta slike kryssautorisasjoner, forteller Rø som ikke vil bruke ordet dobbeltautorisasjon.

Innebærer forslaget at alle må ta fagprøve for å kunne få autorisasjon som ambulansearbeider?
– Direktoratets forslag vil innebære en innsnevring av muligheten til å få autorisasjon uten å avlegge eksamen eller fagprøve.

Hvor lang tid vil det ta å få gjennom en lovendring?
– Regelendringer i lov og forskrift er et møysommelig arbeid. Det skal først utformes som et høringsnotat, sendes ut på høring med tre måneders høringsfrist, så skal høringssvarene gjennomgås, ny tekst utformes og sendes Stortinget til behandling. Så det går gjerne et år eller to. En forskriftsendring vedtas av Regjeringen og går raskere enn en lovendring, opplyser Rø.

Det vil fremdeles være flere veier til ambulanseautoriasjon, som for eksempel mulighet for voksenkvalifiseringsløp. Lengden på voksenkvalifiseringsløpet vil være avhengig av hvilken utdanningsbakgrunn man har.