Flyte kritiserer ny handlingsplan for drukningsforebygging: – Regjeringen svikter

Jørn Finsrud
nyhetsstudio

Flyte, paraplyorganisasjonen for drukningsforebygging i Norge, retter sterk kritikk mot regjeringens nye handlingsplan. De mener planen mangler konkrete tiltak, økonomiske forpliktelser og tydelige mål for å redusere antall drukningsulykker.

– Vi er svært skuffet. Regjeringen legger et stort ansvar på frivillige, men sier lite om hva myndighetene selv skal bidra med, sier daglig leder Mia Bergmann i Flyte i en pressemelding.

Flyte mener planen inneholder gode intensjoner, men savner forpliktende tiltak og målbare resultater. 

– Vi hadde store forventninger til denne planen, som vi nå har ventet på i mer enn halvannet år, men den fremstår dessverre overraskende lite konkret. Ansvaret for å gjennomføre tiltakene legges i altfor stor grad over på frivilligheten, mens myndighetenes egen rolle og innsats forblir uklar, sier Mia Bergmann, daglig leder i Flyte. Hun mener at uten  øremerkede midler og en klar rollefordeling, risikeres det at planen bare blir et dokument uten reell effekt.

– Det listes opp tiltak som skal vurderes og evalueres, men det haster med å prioritere det drukningsforebyggende arbeidet. Det virker som om myndighetene ikke forstår alvoret, og at liv tapt i drukning ikke har samme verdi som liv tapt i andre sammenhenger, sier hun.

I gårsdagens pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet menes det derimot at regjeringen tar drukning på alvor med denne nye handlingsplanen. Departementet skriver at handlingsplanen følger opp regjeringens nullvisjon om ingen omkomne som følge av drukningsulykker på fritidsområdet fra 2023.

Dette er tiltakene som listes opp  i pressemeldingen fra Nærings- og fiskeridepartet:

  • Fortsette samarbeidet med Skadeforebyggende forum og Finans Norge i perioden frem til 2028 og vurdere videreføring.
  • Legge til rette for at frivillige organisasjoner som arbeider med drukningsforebygging skal fortsette å være en del av grunnberedskapen i Norge
  • Arbeide for at vi har god og tilgjengelig beredskap i redningstjenesten og hos nødetatene
  • Øke antall promillekontroller på sjøen
  • Vurdere å øke politiets tilstedeværelse på sjøen
  • Arbeide videre med analyse og tilgjengeliggjøring av data fra Norsk pasientregister
  • Øke fokus på informasjonsarbeid knyttet til sikkerhet på fritidsfartøy
  • Revidere kompetansekravene til båtførerprøven
  • Evaluere erfaringene med høyhastighetsbeviset, og vurdere en nedjustering av grensen for høyhastighetsbevis
  • Vurdere å endre havne- og farvannsloven slik at den gir hjemmel til å fastsette forskrift om sikkerhetskrav for fritidsbåtanlegg
  • Vurdere drukningsforebyggende tiltak i revisjonen av forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstu
Powered by Labrador CMS