Medieklipp

Eldre dame med omsorgsgiver.

Mobilt røntgenapparat testes ut på svenske sykehjem

En tur til legevakten for røntgen kan være belastende for den eldre pasienten med mistenkt brudd. Med et mobilt røntgenapparat kan pasienten i stedet for undersøkes på stedet.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsmåten testes nå ut på Ekdalagårdens sykehjem i Sverige i samarbeid med Sahlgrenska universitetssykehus, skriver Härryda Kommune i en nyhetsmelding.

Fallskader blant eldre er vanlig og ofte trenger pasienten et røntgenbilde via legevakten for å vurdere omfanget av skaden.

Med et mobilt røntgenapparat kan undersøkelsen utføres på sykehjemmet.

I stedet for å frakte personen med ambulanse til legevakt eller sykehus, kan helsepersonell gjøre røntgenundersøkelsen på stedet.

Bildene blir vurdert i sanntid av en lege, og hvis det er et brudd, kan personen gå direkte til en avdeling uten å gå via røntgenavdelingen.

Hvis det viser seg at pasienten ikke trenger videre oppfølging på sykehus, har vi spart ham et unødvendig sykehusbesøk, med alt det innebærer, sier Lars-Göran Lind, enhetsleder for sykepleieenheten i Härryda kommune.

En stor gevinst for hele organisasjonen

Når en pasient blir sendt til et sykehus for å ta et røntgenbilde, kan opptil 20 personer, alt fra ambulansepersonell til sykepleiere og portører, være involvert.

Det er altså store gevinster med denne nye måten å jobbe på, ikke bare for den enkelte, men for hele organisasjonen, sier Lars-Göran Lind.

Prosjektet vil bli evaluert fortløpende. Hvis det viser seg bra, kan mobile røntgenapparater innføres på alle sykehjem, men også i andre helsetjenester som hjemmetjenesten i fremtiden.

Les hele saken på Härryda Kommune sine nettsider.

Powered by Labrador CMS