Helse Sør-Øst
Brannvesenet positive til helseoppdrag: – Det er på disse oppdragene vi redder liv
Brannsjefene i Østre Toten og Nordre Land reagerer på pressemeldingen til DSB om at de frykter dårligere kvalitet på helsehjelp som følge av en økning på antall helseoppdrag i brannvesenet, ifølge Oppland Arbeiderblad (krever innlogging).
Bakgrunn: DSB bekymret - brannvesenet er stadig ute på flere helseoppdrag
Etter at OA publiserte en artikkel lørdag 6. juli om en vesentlig økning i antall helseoppdrag hos brannvesenet, kom brannsjefene i Østre Toten og Nordre Land, Bård Henriksen og Tore Halden fram for å uttrykke deres positive innstilling til å bli kalt ut på oppdragene.
I rapporten kommer det fram at brannvesenet rykket ut på 6505 helseoppdrag i 2018, nesten tusen flere enn året før. I en artikkel publisert av NRK går både DSB og flere brannmenn ut med bekymringsmeldinger om mulig dårligere helsehjelp. DSB pekte på sentralisering av legevakter som årsaken.
Halden og Henriksen stiller seg kritisk til DSBs bekymringer om dårligere kvalitet i helsehjelpen, og opplever sjeldent å komme fram på steder det ikke er behov for dem.
De mener det generelt er et veldig godt samarbeid med helsetjenesten og føler deres bidrag til livreddende oppdrag er svært viktig.
– Vi opplever disse oppdragene som veldig meningsfylte og vi har bidratt til å redde flere liv. Brannvesenet skal verne om liv, verdier og miljø og disse oppdragene er absolutt innenfor disse kriteriene, skriver Halden i en uttalelse til Oppland Arbeiderblad.
Godt samarbeid
Halden mener brannvesenet i Nordre Land har utviklet god kompetanse innen de livreddende oppgavene de får i helseoppdrag, som følge av det gode samarbeidet med helsetjenesten, blant annet med Norsk Luftambulanse og ambulansetjenesten.
Brannvesenet har fått opplæring i oppgaver som kompresjon ved hjertestans og landing av helikopter, og deltar i jevnlige øvelser.
Han mener samarbeidet er nødvendig, og stiller seg utelukkende positiv til ordningen, som har vært på plass i mer enn ti år.
– For pasient og pårørende er det viktig at de føler at de får rask hjelp uavhengig av om det er av brannmannskapene eller ambulansearbeidere. Helseoppdragene er også med på å styrke samarbeidet i nødetatene, skriver Halden.
– Nordre Land Brannvesen er kun positive til å bli brukt der det er behov for oss for å gjøre hverdagen tryggere, understreker han.
Ikke bare brannvesen
Brannsjef i Østre Toten Bård Henriksen mener økningen i antall helseoppdrag ikke er noen belastning, da det er snakk om 344 sykdomsrelaterte oppdrag i hele Innlandet i 2018, fordelt over 46 til 48 kommuner, med andre ord mindre enn en utrykning om dagen for den gjennomsnittlige kommune.
Han føyer også til at oppdragene brannvesenet blir kalt ut på nå er bedre tilpasset å enn de var da ordningen startet.
– Vi opplever at det så å si alltid er behov for oss på de helseoppdragene vi rykker ut på. Det er på disse oppdragene brannvesenet redder liv, understreker Henriksen til OA.
Han anerkjenner derimot at det har vært en økning. I Østre Toten er helseoppdrag nå den fjerde største oppgaven til brannvesenet.
Les mer om saken hos Oppland Arbeiderblad (krever innlogging)