Fagstoff

Mange pasienter kan ha delirium.

Millioner til forskning på delirium

Eksperter på aldring, delirium og demens slår kreftene sammen for å finne ut mer om helsetilstanden til eldre. Nylig ble det innvilget 60 millioner til forskning på delirium, demens og aldring.

Publisert Sist oppdatert

Del 1:Delirium: Tidlig hjelp betyr mye
Del 2: Delirium: Unikt 4AT-prosjekt i Vestfold

Forskningen ledes av Evandro Fei Fang. Leiv Otto Watne er her en av partnerne i prosjektet til Fang. For å lære mer skal forskerne lete etter et felles molekyl både i spinalvæsken og blodet til pasientene. Hjernen ligger badet i spinalvæske, så analyse av denne kan gi viktig informasjon om hva som skjer i hjernen ved delirium.

Leiv Otto Watne sier at de med forskningen ønsker å forstå hvordan hjernen og blodet spiller sammen. Derfor blir hoftebruddpasienter som er innlagt på Ahus fra januar i år invitert til å delta i forskningsprosjektet. Det er mulig å ta ut spinalvæske fra hoftebruddpasienter blir operert i spinalbedøvelse. På Ahus ble det samlet inn spinalvæske fra 200 hoftebruddpasienter fra 2017 til 2020. Watne sier at med de nye midlene kan de i år sette i gang med forskningsprosjektet igjen, med enda høyere ambisjoner. Forskning på delirium er historisk sett ikke blitt prioritert. Dette er nå et av de største deliriumsprosjektene i verden.

Abonnementstilbud

Følg med på hva som skjer i prehospital akuttmedisin! Med Ambulanseforum pluss får du tilgang til alle Ambulanseforums artikler på nett.
Som abonnent vil du få tilgang til alle våre digitale seminarer, både direktesendingene og arkivet

PLUSS
49,-
Første måned

Ordinært abo 79,- etter først mnd.

BESTILL

PLUSS
599,-
12 mnd.

Abonnentet gir tilgang til alle nettsaker

BESTILL

STUDENT
199,-
Første året

Fornyelse: 275 i året. Tilgang til alle nettsaker

BESTILL

Powered by Labrador CMS