Aktuelt
FRAm-SNAKK om avvik og det menneskelige i tjenesten
Etter at den nye podkasten Prehospital FRAm-SNAKK startet i januar, er det nå publisert sju episoder. Dette er en ny podkast-serie der det snakkes om i prehospitale tjenester. Gunnar Vangberg som er en av initiativtakerne forteller til Ambulanseforum at de med Prehospital FRAm-SNAKK ønsker å fokusere på det menneskelige.
– Det finnes mange andre dyktige podkaster, som «Du puster for fort», som er god på for eksempel prosedyrer og teknikk. Da er det godt ivaretatt. Dette er mer tankene rundt det vi gjør, sier Vangberg til Ambulanseforum. Han er medisinsk rådgiver i prehospitale tjenester i Helse Midt-Norge, som også representerer den nye podkasten.
– Vi har utfordringer med det å nå ut til folk. Podkasten er en mulighet på å nå fram på en uformell måte. Målgruppen er prehospital personell, men tar også opp generelle temaer som angår flere typer helsepersonell, sier Vangberg.
Åpenhet og kommunikasjon
Første podkastepisoder handlet om rusavhengighet og kollegastøtte. Nummer sju i rekken, som ble publisert denne måneden, handler om avvik.
– Mye av det vi holder på med koker ned til åpenhet og kommunikasjon. Har du et arbeidsmiljø der det er åpenhet og folk snakker sammen, er det plutselig mye enklere å håndtere feil og avvik, sier Vangberg.
I siste episode med tittelen «Avvik - et helvete eller en gullgruve?» har de invitert Frode Møller Olufsen som konstituert fagsjef for kvalitet og HMS i prehospitale tjenester i Vestre Viken. Bakgrunnen sier Vangberg er en artikkel i Ambulanseforum, om at Vestre Viken kunne feire 1000 årlige avvik.
I 2012 hadde ambulansetjenesten i Vestre Viken 142 meldte avvik. Antall avvik har steget jevnt gjennom årene. I 2022 var det oppe i 1284 meldte avvik.
Oppfattes gjerne som bakholdsaktig
Vangberg sammenligner med luftfarten, der det var vill vest for en tid tilbake, men i dag er bekymring hvis det er få avvik. Olufsen mener vi også nærmer oss der i ambulansetjenesten, at det er grunn til bekymring hvis avvikene er få.
– Hvis vi skal bli gode, må også få tak i de hendelsene som skjer, så vi kan drive forbedring, sier Olufsen i podkasten.
– Jeg var på en ambulansestasjon her i Midt-Norge og snakket om avvik. Der blir det gjerne oppfattet som ufint og bakholdsaktig å skrive avvik. Hvordan har Vestre Viken klart å snu dette, spør Vangberg i podkasten.
– For å gjøre trygt å melde blir alle som noe å bringe til torgs sett og hørt. Alle som melder får et godt svar. Det ligger et spesielt ansvar på de som behandler sakene. Dette er med til å bidra til trygghet. Jeg er usikker på om vi fullt og helt har klart å snu kulturen for å melde avvik. Vi håper på sikt at dette blir så vanlig at det tar brodden av det å melde avvik, sier Olufsen i podkasten.
– Er det ressurskrevende, spør Vangberg.
– Litt jobb er det, men hvis det organiseres riktig blir det ikke så mye på hver. I Vestre Viken er det fem seksjonsledere, i tillegg til rådgivere i stab og med spesialfunksjoner. Disse svarer på avvik, så fordelt på hver blir det ikke så mye. Vi trengte heller ikke flere årsverk, sier Olufsen. Han sier også at med bedre avviks-skultur har de også i Vestre Viken erfart at støyen som kom mange kanaler tidligere er blitt samlet en plass.
Det finnes etter hvert et godt utvalg podkaster som tar for seg temaer som tar for seg det prehospitale. Her er et utvalg:
Du Puster for Fort - Med Ole Kristan Andreassen
Akuttjournalen - Stiftelsen Norsk Luftambulanse
The Resus Room - Simon Laing, Rob Fenwick og James Yates
Stetoskopet - Tidsskriftet, med til tider prehospitale temaer
Helhjerta - Kompetansebroen, med til tider interessante temaer også prehospitalt
MedEasy - MedEasy