Fagforbundet

Kurt Rønning, nestleder Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet.

Kampen for gode prehospitale tjenester

I dette nummeret av Ambulansforum ser vi på noen av sakene som vi har vært pådriver for, eller vært med på å kjempe frem for de prehospitale tjenestene de siste årene.

Publisert Sist oppdatert

Fra Fagforbundets bilag nr. 3 i Ambulanseforum 2019.

Det å se tilbake og være stolt av det man har fått til er viktig, men det må aldri bli en sovepute. Vi vet så alt for godt at det ligger store utfordringer foran oss som vi må kjempe for å få gjennom hver dag.

Det være seg kompetanse, hvem det skal være plass til i dette flotte yrket og hvilket arbeidsbetingelser skal vi kunne forvente å ha?

Ansvarsfraskrivelse fra regjeringen

Mange steder er tjenesten under press. Biler flyttes, døgnbiler blir til dagbiler og i et allerede langstrakt land blir avstandene stadig større.

Politisk er det lite hjelp å få fra regjeringen. De prehospitale tjenestene har liten prioritet og vi blir stadig møtt med at problematikken er helseforetakene sitt ansvarsområde.

Dessverre er det en vanlig ansvarsfraskrivelse når problematikken ikke er interessant nok. Når vi i tillegg føler at bunnlinja i helseforetakene går på bekostning av den lokale responstiden vet vi at vi har en lang vei å gå her enda.

Vi har vunnet noen del seire underveis. Opposisjonen står nå samlet og klar til å gjøre noe med responstid og distriktene. Vi håper de snart får et flertall som kan utgjøre en forskjell.

Samhandlingen med andre akuttjenester er også en tilbakevendende problemstilling. Vi har nylig hørt om en hendelse med tragisk utfall på grunn av at politiet var 40 minutter unna.

"Mange oppdager at de står i en usikker situasjon fordi informasjon mellom politi og ambulanse stoppes av taushetsplikt."

Og har ambulansepersonellet kapasitet har god nok kompetanse til å være skadestedsleder når man bare er to på bilen? Ambulansen kommer jo ofte frem først.

Ny læreplan, kompetanseheving og bachelor

Da er vi over på kompetanse. Fagforbundet er i disse dager med på å utforme den nye læreplanen i ambulansefaget.

Et viktig arbeid for å sikre at de som står med et flott fagbrev i hånden har den kompetansen som kreves for å starte og jobbe.

Utviklingen går raskt og kravet til kompetanse blir høyere.Vi jobber for at kompetanseheving på arbeidsplassen skal bli mye mer prioritert slik at alle får den samme muligheten til å tilegne seg den kompetansen som til enhver tid trengs.

Nye utdanninger er også på vei inn i tjenesten. Den nasjonale paramedicen har vært her noen år. De to første kullene med bachelor paramedic er ute i jobb.

Vi jobber tett med de andre organisasjonene for å komme frem til et felles ståsted for hva vi mener er den riktige sammensetningen av kompetanse i årene fremover

Jobbe for helheten

Dette er bare noe av det vi jobber kontinuerlig med. Mange lokale tillitsvalgte har gjort en fantastisk innsats i å synliggjøre utfordringene lokalt.

Det at Fagforbundet er synlig og tilstede i hver en liten krok av landet gir oss en utrolig styrke til å jobbe for helheten i tjenestene våre, og vi er utrolig stolte av hver og en av dem.

Sammen håper jeg at vi om kort tid kan ha en ny artikkel om hva som vi har klart å utrette for de prehospitale tjenestene. Jammen tror jeg vi skal klare det også.

Powered by Labrador CMS