Du puster for fort

Blid fartøysjef. Illustrasjonfoto: Live Oftedahl

#65: Kapnografi og covid-19: «Sjafførtrikset»

BONUSEPISODE! Hva slags informasjon kan du få av kapnografi ved mistanke om covid? Kort bonusepisode fra Du puster for fort.

Publisert Sist oppdatert

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

Hør #65:Kapnografi og covid. Gjest: Per Olav Berve(Spotify)

Sesong 1 artikler og lenker på Ambulanseforum her

Sesong 2 – artikler og lenker på Ambulanseforum

– Covid-19, vi slipper ikke unna? Du har vært medforfatter på en artikkel om prehospital håndtering av pasienter med covid-19 og lungesvikt. Her er det også noen tanker om hvordan endetidal CO2 kan brukes klinisk? sier Ole Kristian til Per Olav Berve.

– Ja, det har vi, bekrefter Berve, som er helikopterlege på Sea King Rygge, anestesilege på 119-bilen og forsker på hjertestans.

I tre episoder har han snakket om kapnografi og endetital CO2 på Du puster for fort. Og nå i denne korte bonusepisoden.

– EtCO2 er et bra triagepunkt eller triagesignal, men det er ikke en medisinsk test: Det er jo mye som kan gi lav endetidal CO2, men lav EtCO2 er aldri bra. En slik pasient ender veldig ofte på sykehuset, sier Berve.

Det gjelder også covid-pasienter.

– Fordi, når de puster fort for å jobbe opp oksygenmetningen, så er én av mekanismene at når man kvitter seg med CO2, så blir hemoglobinets evne til å bære oksygen bedre.

Det samme skjer i høyden. Det finnes artikler om dette.

Hvorfor covid-pasienten puster så fort

– Når det er lite tilgang til oksygen, så er kroppen flink til å detektere, og for å respondere på det må man puste fortere, og når man puster fortere blir man kvitt CO2, og så blir man plutselig i stand til å binde mer oksygen, for hemoglobinet kan ta i mot mer oksygen.

Det betyr at du kan ha en pasient med 93% i metning med en oksygeneringssvikt.

– Så lurer man på hvor alvorlig det er, for ingen blir spesielt skremt av tallet 93. Men om pasienten har jobbet veldig hardt for å få tak i de oksygenmolekylene, så er det en helt annen pasient enn en pasient som er litt preget, og har begynt på en reise mot lavere metning.

Etter covid-utbruddet har man en en del historier om pasienter med for eksempel 93 prosent oksygenmetning, så går de ut til ambulansen selv, og har da plutselig 60 i metning.

– Man angrer på at man lot dem gå.

– Ja, det har man sett mange eksempler på i Oslo. De ser klinisk fine ut, 93 eller 95 i metning, men etter turen ned til ambulansen så går de rett i kjelleren.

Sjafførtrikset

– Ja, og det er her «sjafførtrikset» kommer inn. Det ble vi enige om. Fordi det er disse mellomsituasjonene hvor du lurer på: «Kan jeg la pasienten gå ut selv?» Da kommer trikset: Legg på endetidal CO2.

Fordi:

– Hvis endetidal CO2 er lav, så betyr det at pasienten har jobba hardt for å få til den metningen du ser på skjermen. Det betyr også at da er lungen som er mellom blodet og lufta ute, dårligere enn hos en pasient som har normal endetidal CO2 og samme metning.

De fleste med 80 i oksygenmetning vil ha lav EtCO2, og også noen helt oppe på 90-tallet.

– De det her gjelder er gjerne litt unge pasienter som ikke er syke fra før av, og som er sterke nok til å kunne jobbe ned CO2-verdien uten at det synes så veldig godt.

Hva er lav?

– Hvor lav CO2 tenker du når du snakker om lav?

– Er den under 4 eller 3,5, da ville jeg blitt ganske mistenksom. Med et normalt pustearbeid så ville pasienten kanskje hatt en oksygenmetning på 80. Så det er et skikkelig bra triks.

En normal EtCO2 ligger rundt 4,5. Og om metningen er grei da, så går det an å teste litt.

– Da tar jeg pasienten opp i stua, og lar han gå en liten runde rundt. Om metninga ikke faller da, så synes jeg du har god grunn til å kunne ta pasienten med deg ut (red.anm.: gående).

Berve sier at man også kan ringe til AMK eller LA-lege og høre om dette er en grei vurdering.

– Derimot om du legger på EtCO2 og den er under 3,5, eller 4, da vil jeg ta pasienten til sykehus. Jeg ville ringt til sykehuset og sagt: Det virker som at pasienten har pustet hardt for å få den metningen her, skal ikke han inn til dere? Da kommer de aller fleste leger til å si ja. Og da ville jeg tatt pasienten forsiktig ut.

– Gjennom å gjøre «sjafførtrikset», vil man se en endring i EtCO2, eller bare metning? lurer Ole Kristian.

– Du vil ikke se noen særlig endringer i EtCO2. Kanskje litt. Det er et signal for om du tror pasienten må jobbe hardt for å ha den metningen som den har nå.

Og om metninga ser god ut når pasienten har jobbet hardt.

– I covid-settingen så betyr nok det at pasienten bør inn på sykehus.

Her finner du alle podkast-episodene på PodBean, i iTunes eller på Spotify.

Her er hjemmesiden til Du puster for fort – blogginnlegg, butikk med mer

Powered by Labrador CMS