Medieklipp
«Stol-test» avgjør om dansker med korona skal innlegges
Region Midt i Danmark har tatt i bruk en enkel test som kan være med på å avgjøre om korona kan utvikle seg til å bli kritisk.
Testen er med på å avgjøre om en med koronavirus bør innlegges eller ikke, skriver Dr.dk.
Det fremgår av en pressemelding fra Region Midt i Danmark.
Testen er en såkalt stoltest, hvor personen skal reise seg fra en stol og sette seg igjen så mange ganger som mulig i løpet av et minutt.
Inspirasjon fra Italia
Sammen med en måling av oksygennivået i blodet gir det et bilde av om personen har behov for å bli innlagt.
– Erfaringer fra Italia tyder på at det er en gruppe av pasienter mistenkt for covid-19 som får pusteproblemer. De framstår stabile når man måler pustefrekvens og kretsløp, men likevel utvikler de senere et mer alvorlig sykdomsforløp.
– Det er viktig at disse pasientene identifiseres og sykehusinnlegges, sier Allan Bach, som er ledende overlege for akuttlegebiler og ambulanser i regionens prehospitale avdeling.
Stolttesten gjennomføres kun når der er tvil om hvor hardt rammet pasienten er.
Ikke for barn eller folk over 70
Barn og pasienter som er eldre enn 70 eller har annen alvorlig sykdom, vil ikke bli bedt om å gjennomføre testen. De kjøres direkte til sykehuset.
Forskere vil nå undersøke om den nye metoden har en dokumentert effekt.
– Vi gleder oss veldig til å se hva resultatene viser, om den relativt enkle testen kan være med på å kvalitetssikre beslutningen om pasienten skal innlegges eller ikke, sier forskningsleder Ulla Væggemose.
Poul Due Jensen Fonden har bevilget 230.000 kroner til formålet, fremgår det av pressemeldingen.
Les mer om saken hos Danmarks Radio