Du puster for fort

En skrikende nyfødt - et hyggelig og godt tegn.

#54 Vurdering av nyfødte episode 2 av 3

– Det er fint å vite hvordan en frisk baby ser ut når den kommer ut, konstaterer Monica Thallinger, som er barnelege, LIS-lege i anestesi og har en doktorgrad i nyfødtresuscitering.

Publisert Sist oppdatert

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

Sesong 1 artikler og lenker på Ambulanseforum her

Sesong 2 – artikler og lenker på Ambulanseforum

Hør hele episoden på Spotify her

#53 1 av 3 deler om resuscitering av nyfødte. Gjest: Monica Thallinger (Spotify)
#55 3 av 3 Nyfødtresuscitering. Gjest: Monica Thallinger (Spotify)

Litt hospitering på føden hadde neppe vært å forakte.

I forrige episode av Du puster for fort gikk Monica Thallinger gjennom fysiologien til et foster og hvordan den er forskjellig fra en nyfødt sin fysiologi. Nå har vi kommet til selve fødselsøyeblikket. Barnet kommer ut.

– Du har sett mange av disse barna. Du har tatt imot utallige nyfødte og vært med å vurdere. Hvordan vurdere barnet? Hva ser man etter? spør Ole Kristian Andreassen, mannen bak Du puster for fort sin podkastserie.

Uforutsigbart

– Blir barnet født vaginalt blir det ofte lagt på brystet til mor, hikster litt og skriker når det har gått noen sekunder. De er ofte litt blå i fargen. Det tar litt tid før de blir rosa, forteller Thallinger.

Det er fordi barnet har lavere metning intrauterint og skal begynne å puste med lungene.

Et friskt barn skal ha god tonus, altså at muskelkraften er god, de spreller med armer og bein, og de reagerer når man tar på dem. De blir irritable og sier fra.

– Hva er det vi ser? Skriker babyen? Er den slapp? Når man holder babyen i hånda, kjennes det som et slips som henger der bare? Er babyen blå? Har du en hvit baby er det et mye større alvorlighetstegn, da har det vært komprimert for sirkulasjon lenge. De er ofte dårlige og kjemepevanskelige å gjenopplive.

Se på fargen, bevegelse og vurder pust, oppsummerer Thallinger.

– Se på brystet. Hever brystet seg? Se på nesa. Er det tegn til nesevingespill? Er det noe i munnen?

Noen ganger er det meconium, barnebek - at de har bæsjet i fostervannet. Det er ganske sjeldent man suger, og suging på gjenoppliving har gått helt ut, nesten.

Thallinger pleier å si at man bør lage seg et slags foto i hodet sitt - hva er det første jeg ser? Rett og slett ved å bruke det visuelle.

– Noen babyer har agonale gisp. Det er ikke pust. Det er på en måte helt på slutten, hvor de nesten tar kvelden. De skal bagges!

Mental og praktisk foreberedelse

Hvordan skal man klargjøre seg til å ta imot en fødsel?

– Det er viktig å forberede seg mentalt og praktisk. Finn fram riktig utstyr. Fødsels-kit, og gjerne varme håndklær og maske-bag er egentlig det viktigste. Så er det viktig å vite hvor du har medikamenter og annet utstyr.

Man kan mentalt forberede seg ved å tenke på hva man kan møte og hva man gjør da. Gå kjapt gjennom algoritmen.

– Når vi øver på sykehuset, sier jeg alltid at vi skal bruke den aktivt, ha den på veggen, for å få et forhold til den. For de færreste husker hvert steg når vi står i situasjonen, selv om vi har øvd og simulert. Bruk NRR sin algoritme.

Nyfødtresuscitering er ganske interessant. Man blir så stressa og gjør mye rart. Man får høy puls, adrenalin, gruer seg veldig, vet ikke hva man skal gjøre. Senk skuldrene og tenk basalt!

Være framme i skoa, i stedet for bakpå, føyer Ole Kristian til, og tenker at man må være forberedt på det verste, selv om det sannsynligvis ikke vil skje.

I neste episode blir det en gjennomgang av nyfødtresusciteringalgoritmen.

Det er bare å henge med videre!

Her finner du podkast-episodene på PodBean, i iTunes eller på Spotify.

Her er hjemmesiden til Du puster for fort – blogginnlegg, butikk med mer

Powered by Labrador CMS