Du puster for fort

Ole Kristian Andreassen og Bjørn Bendz.

#13 – ASA er utrolig viktig å gi ved prehospital behandling av AKS

I forrige uke fortalte Bjørn Bendz om tegn og symptomer på Akutt koronarsyndrom (AKS). Nå er det prehospital behandling som har fokus.

Publisert Sist oppdatert

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

Sesong 1 – artikler og lenker på Ambulanseforum her

Sesong 2 – artikler og lenker på Ambulanseforum

Hør:#13 om prehospital behanling av akutt koronarsyndrom (AKS) (Spotify)

Tidligere:#10 Hva er egentlig akutt koronarsyndrom?

Ved EKG-forandringer og STEMI-symptomer gir man såkalt MONA-behandling i Norge. Det vil si morfin, oksygen, nitroglyserin og ASA.

– Det er bare acetylsalisyre (ASA) som har vist seg å være dokumentert bra ved akutt koronarsyndrom, fastslår Bjørn Bendz, overlege i kardiologi på Rikshospitalet, til Ole Kristian Andreassen som står bak podkastserien Du puster for fort.

Trombolyse er også bra, og sammen med ASA er det dynamitt, ifølge ham.

Det pågår fremdeles studier på hvor bra det egentlig er med oksygen, og det finnes ingen ordentlige bra prehospitale studier ennå. Men 100 prosent metning er ikke et must, og for lav metning er heller ikke bra, sier Bendz om den saken.

– Det å gi oksygen og være hyggelig har en utrolig bra og beroligende effekt, og kan senke stressnivået. Om det er oksygen eller luft er egentlig irrelevant. Pasienten føler seg håndtert.

Hvorfor gir vi morfin? lurer Ole Kristian.

– Vi tenker at vi gir det på grunn av smertelindring, men det er også kardilaterende, det får lunge-karsengen til å dilatere seg.

Hva med nitro?
– Man klarer aldri å åpne en potte tett åre med nitroglyserin, det utvider blodårene og venesengen spesielt, men det er litt delte meninger om effekten. Det blir litt det samme som oksygen.
På Rikshospitalet er de derfor aller mest opptatt av når og om pasienten ambulansepersonellet kommer inn med har fått ASA.

Koster noen øre, har kjempeeffekt

– Det er det første dere spør om: Når ble ASA gitt? Hvorfor det?

– ASA koster bare noen øre, men det har en kjempeeffekt. Det er like effektivt som trombolyse som koster 6-7000 kroner per dose. Det er grunnsmøringen i en STEMI-behandling, og non-stemi selvfølgelig.
Effekten er at den er en platehemmer som gjør at blodplatene blir mindre klebrige, da slipper man at nye plater henger seg på, og at proppen blir enda større.

Hvor raskt funker det?

– ASA funker etter 15-20 minutter. Og det er like bra å ta det i tablettform som intravenøst. Det er det ikke mange som vet. ASA er en fantastisk medisin. Får man gitt dette så har man kommet et lite stykke på vei.

Bendz og Ole Kristian snakker også om nyere medisiner som Heparin og Plavix. Bendz fastslår at kombinasjonen av ASA, Plavix og litt Heparin er veldig fint før PCI og sammen med trombolyse.
Grunnen til at man ikke har endret oppskriften med ASA som er 22 år gammel, er at det er vanskelig å gjøre feil.

Noen jobber i distriktene og har metalyse, konstaterer Ole Kristian.

– Metalyse er en super medisin gitt på den rette måten, sier Bendz, som mener at det bør være standard om man har mer enn 90 minutters kjøretid til sykehus som kan gi definitiv behandling.

– Er man utenfor den radiusen så bør man gi trombolyse. Det kan løse opp den lille proppen og gi litt blodstrøm i karet, og så bør man kjøre eller fly direkte til PCI.

Trombolyse gir tidlig gevinst, og så er det lurt å blokke.

– Selv om pasienten blir klin normal, smerten gir seg og EKG forsvinner, selv i de tilfellene har jeg sett at blodåren kan være ganske så syk.

Hør også hva Bendz sier om samarbeidet med ambulansetjenesten og hva som kjennetegner en god ambulansearbeider!

Her finner du podkast-episodene på PodBean, i iTunes eller på Spotify.

Her er hjemmesiden til Du puster for fort – blogginnlegg, butikk med mer

Powered by Labrador CMS