Hopp til hovedinnhold
Ambulanse i Helse Midt-Norge
Illustrasjonsfoto: Live Oftedahl


Vil overbevise skeptikerne - skal teste ut akuttbil på Innherred

Akuttbil innføres gjennom en prøveordning i Inderøy og Steinkjer, og overlege Odd Eirik Elden håper at resultatet vil overbevise flere kommuner.

– Akuttbil har vært ønsket siden 2016, men veien frem til styrevedtaket har vært lang, sier klinikkoverlege i klinikk for prehospitale tjenester Odd Eirik Elden til Innherred (krever innlogging).

Han har vært en entusiastisk stemme for prosjektet gjennom prosessen.

På mandag vedtok endelig styret i Helse Nord-Trøndelag HF et prøveprosjekt med akuttbil på Innherred, i samarbeid med Inderøy kommune og Steinkjer interkommunale legevakt.

Internasjonalt fenomen

Akuttbil har hatt suksess internasjonalt over en periode på 40 år, men har bare blitt benyttet i begrenset omfang i Norge.

Bilene er utstyrt som en vanlig ambulanse, men uten båre for å ta med og behandle pasienter under transport til sykehus. De kan derfor utføre de samme oppgavene som en ambulanse hjemme hos en pasient.

Nå håper overlege Elden at prøveprosjektet gjør at også oss i «lille Trøndelag» ser verdien av akuttbilene.

Avlaster ambulansene

Innføring av akuttbil vil i mange tilfeller utgjøre en mer effektiv form for utrykning, som Elden også tror kan øke tryggheten i befolkningen.

– Per i dag rykker ambulansene ut til alle akutte nødstilfeller, som utgjør en tredjedel av innringingene til AMK Nord-Trøndelag.

Men mange av tilfellene kan avklares på stedet, slik at pasienttransport med båre ikke blir nødvendig. Dermed avlastes ambulansene, vi får lavere responstid, og vi kan raskere komme i gang med god behandling.

Elden tror at bilene kan gi bidra til en mer fleksibel og effektiv tjeneste.

– I verste fall kan bilene utføre hjerte-/lungeredning på stedet, men også kronisk syke som ettersøker trygghet kan få bistand fra akuttbil i stedet for at en ambulanse rykker ut der det strengt tatt ikke er nødvendig.

Håper å overbevise skeptikerne

Flere kommuner i området har vært avventende til å delta i ordningen.

Selv om Steinkjer, Frosta og Inderøy er positive til utprøvingen, har andre kommuner vært skeptiske og ønsker kun fullverdige ambulanser.

– Det er viktig å få med seg at dette er et samarbeid mellom primær- og spesialisthelsetjenesten, og det er ikke snakk om en overtakelse av oppgaver og ansvar.

Vi har et godt samarbeid med Steinkjer, Frosta og Inderøy nå, og jeg håper og tror at flere kommer til å endre syn på saken etter hvert som prøveprosjektet gir resultater.

På sikt håper Elden at akuttbil også kan være relevant for Levanger og Verdal, og bidra til en bedre dekning i disse kommunene.