Hopp til hovedinnhold


Varsler full AMK-gjennomgang etter ambulansebråk

Det blir full gjennomgang etter at det oppsto bråk mellom politi og familiemedlemmer, som hadde bedt om hjelp fra ambulanse til en døende kvinne.

Det blir full gjennomgang etter at det oppsto bråk mellom politi og familiemedlemmer, som hadde bedt om hjelp fra ambulanse til en døende kvinne, skriver VG.

Mer i VG: Familien truet ambulansen - kvinne døde

Familien blir anmeldt for ambulansebråk

Les også på NRK: Familien forhindret ambulansen - kvinne døde

Dagbladet: Så sin mor dø på gulvet - ble lagt i jern av politiet

Nødsentralen 113 fikk inn en telefon som ble oppfattet som såtruende at de varslet politiet. Da politi og ambulanse kom til stedet ble to familiemedlemmer lagt i bakken, mens en kvinne i 60-årene døde i leiligheten i Jens Bjelkes gate.

Vanskelig kommunikasjon

Telefonen kom inn til 113 klokken 11.31. Men på grunn av vanskelig kommunikasjon måtte personalet ringe opp for å få riktig adresse. Derfor ble det ikke sendt ambulanse før klokken 11.38. Da politiet kom til stedet kom det til klammeri med flere familiemedlemmer og minst to fra den norsk-tyrkiske familien ble lagt i bakken, før politi og ambulanse kunne komme seg inn i leiligheten.

Helsetilsynet i Oslo har bedt om rapport etter dødsfallet, og vil ha svar på om ambulansen kunne kommet til stedet tidligere. Fylkeslege Petter Schou sier at Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) har lovet en grundig gjennomgang mandag.

- Jeg vet det var en telefonsamtale som var litt vanskelig. De skal gjennomgå lydloggen og se hva som skjedde i forkant av at politiet ble tilkalt, sier fylkeslegen.

Sterkt preget ambulansepersonell

- Vi synes det har vært en vanskelig sak. Vi prøvde å skaffe et overblikk over hva som skjedde. Det ble først ringt fra mobiltelefon, det ble ikke gitt tilbakemelding om adresse, det ble lagt på og vi prøvde å ringe opp igjen, sier Anders Halden, jourhavende ved ambulanse og AMK-avdelingen ved Oslo Universitetssykehus.

Han forteller at man allerede i dag har sett på den tekniske gjennomføringen av oppdraget.

- Vi vil gå gjennom dette her, trekke erfaringer i forhold til hvordan man kan møte opprørte, slik at det ikke går som det gikk, sier Halden.

Han forteller at ambulansepersonalet er sterkt preget av opplevelsen.

Les mer om saken i VG