Medieklipp
Tok vare på skadd kvinne - ambulanse måtte vente på å kunne gripe inn
Tok vare på skadede i Numedal: − Ubehagelig å måtte vente så lenge på hjelp.
Marianne Gibson Heimdal bor like ved den videregående skolen i Numedal som ligger i nærheten av der en mann i 40-årene nylig knivstakk sin egen kone som han hadde besøksforbud mot, en sak tidligere omtalt i VG.
Der tok hun vare på den skadede kvinnen frem til ambulansepersonellet kunne overta, etter det hun mener er altfor lang tid.
Informasjon fra politiet viser at de fikk første melding om hendelsen klokken 08.47, og har første patrulje på bakken på stedet klokken 09.35, 48 minutter senere.
Helikopteret har ankommet litt før dette. I mellomtiden, klokken 09.12, har brannvesenet tatt over kontrollen på gjerningsmannen og politiet regner ham som «nøytralisert».
Jeg vet ikke hvor lang tid det tok før ambulansen kom, men det jeg er sikker på, er at den sto på andre siden av broen, bare 150 meter unna, uten å kunne gripe inn i ganske lang tid, forteller Heimdal.
– Jeg skjønner sikkerhetshensynet. Men dette er også politikk: Det har ikke vært noen nærpolitireform, det er heller en fjernpolitireform, mener hun om responstiden.
– Føltes sikkert like håpløst for dem
Heimdal forteller at ambulansen av sikkerhetshensyn ikke kunne gripe inn før de fikk klarsignal fra politiet. Med AMK-sentralen på telefonen er dermed hun blant dem som tar vare på de skadede.
– Så ambulansen var der, men kunne ikke hjelpe?
– Ja. Det føltes sikkert like håpløst for dem som det gjorde for oss.
Heimdal vet ikke nøyaktig hvor lang tid det tok fra hendelsen skjedde og til ambulansen kunne ta over, men forklarer at det føltes lenge:
– Jeg må si at det var forferdelig ubehagelig å måtte vente så lenge, sier hun.
Politiet: – Forstår at det oppleves lenge
Leder Øyvind Aas for Buskerud-enheten i Sør-Øst politidistrikt sier på generell basis at politiet ikke kan være over alt til enhver tid, og gjerne skulle sett at de hadde patruljer nærmere åstedet.
– Forstår at det oppleves for lenge å vente på politiet, og vi ville gjerne vært der før, sier han om ventetiden, men ønsker ikke å starte en diskusjon om politireform og politiressurser fordi det er politisk besluttet.
Skadested må sikres
Innsatsleder Helge Øyberg i brannvesenet, bekrefter at ambulansen var på stedet allerede da de kom, men måtte vente med å gripe inn til det var kontroll på gjerningsmannen.
– Det handler om å sikre skadestedet slik at nødetatene kan arbeide sikkert, forklarer han.
Brannvesenet fikk kontroll på gjerningsmannen ved å bruke de de hadde tilgjengelig siden de ikke har utstyr politiet sannsynligvis ville brukt i en slik situasjon; de tapet sammen hender og føtter, før fire-fem mann stelte seg rundt busskuret slik at han ikke kom derfra.
Etter dette tar politiet kontakt med Øyberg for å få bekreftet om det er kontroll på gjerningsmannen, og ambulansen som står på andre siden av broen kjører da inn tvert, forklarer han.
Les hele saken på VG sine nettsider.