Hopp til hovedinnhold


Sykepleiere og leger reagerer sterkt på Frp-forslag: – Arrogant og uvitende

Frp vil straffe helsepersonellet fremfor sykehuset når feil rammer pasienter. – Vil være et alvorlig tilbakeskritt for pasientsikkerheten, sier sykepleiertillitsvalgt til NRK Hordaland.
Bakgrunn: Daniel (43) døde på akuttmottaket - der skjedde det vi advarte mot
– Et arrogant og uvitende forslag, som først og fremst vil ramme pasientene, sier Geir Arne Sunde, foretakstillitsvalgt for overlegene på Haukeland universitetssjukehus.
Etter to millionbøter til Helse Bergen på et år, den siste etter Daniel Guldbergs dødsfall på akuttmottaket på Haukeland, gikk Frp mandag ut og foreslo mindre bruk av foretaksstraff, og mer straff av enkeltpersoner i helsevesenet.
– Nå vil jeg se at de personene som er involvert i dette får et større personlig ansvar for valgene de selv gjør, sa helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen.
Bruun-Gundersen konkretiserer ikke om det er lederne eller det behandlende helsepersonellet man først og fremst bør straffe hardere. Det sistnevnte ville kun hatt skadelige effekter for samfunnet, mener Sunde.
– Leger og sykepleiere måtte ha trippelsjekket alt de gjør, i frykt for straff. Dermed hadde man trengt flere spesialister og fått behandlet færre pasienter, sier han.
Helsepersonell hadde dessuten trengt dyrere forsikringer, og det ville blitt vanskeligere å rekruttere nødvendig arbeidskraft, mener Sunde.
– Og feil ville fortsatt ha skjedd, fordi det er mennesker som behandler mennesker, sier han.
Les mer om saken hos NRK