Hopp til hovedinnhold


Styrker helsesamarbeid med Nordvest-Russland

Norge ønsker å styrke helsesamarbeidet med det nordvestlige Russland og har inngått avtale om gjensidig assistanse ved ulykker og transport av pasienter til nærmeste sykehus.

Norge ønsker å styrke helsesamarbeidet med det nordvestlige Russland og har inngått avtale om gjensidig assistanse ved ulykker og transport av pasienter til nærmeste sykehus, skriver NRK Nordnytt.

Statssekretær Robin Martin Kåss (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet har de to siste dagene hatt samtaler med helsemyndighetene i Murmansk om samarbeidsavtalen. Norge bidrar med 9 millioner kroner til ulike helsefremmende prosjekter på russisk side.

– Norge og Russland har allerede et godt samarbeid på helseområdet. Men vi ønsker å styrke dette ytterligere, sier statssekretæren til NTB.

Han har også besøkt sykehuset i Kirkenes for å se på deres muligheter til å ta imot russiske pasienter.

Nærmeste sykehus

– Den grensekryssende ambulansetransporten skal kjøre til nærmeste sykehus ut fra en vurdering av pasientens behov. Hvis for eksempel en bil kolliderer på russisk side av grensa, kan det være at det beste tilbudet er i Kirkenes, sier Kåss.

Avtalen ble undertegnet i vår, men det har vist seg at grensepasseringen for ambulansene har vært for tidkrevende på grunn av byråkrati som fortolling og passkontroll.

– Det er viktig at det er pasientens behov som står i fokus når det haster. Dette har jeg drøftet med russiske kolleger, og begge sider er innstilt på å utvikle grensepasseringene videre, sier Kåss.

Flere nordmenn som oppholder seg i Murmansk har opplevd å få god helsehjelp på sykehuset der, og nordmenn har også fått hjelp av den russiske redningstjenesten.

Les mer om saken på NRK Nordnytt