Hopp til hovedinnhold


SNLA har oppgradert Hjelp 113-appen til å vise automatisk posisjon

Denne appen kan redde minst 20 liv i året, skriver TV2. 113-sentralen sliter daglig med å finne ut hvor pasienter befinner seg. Det skal det bli slutt på nå.

Les også: Apple sier at de skal innføre avansert mobillokalisering (AML) i neste oppdatering
Tidligere fra Adressa: Appen som forteller AMK hvor du er og Denne appen vil 110-sentralen i Trondheim at du skal ta i bruk
Røde kors sin app Rescue Me: App for å spare livsviktig tid
Stiftelsen Norsk Luftambulanse har videreutviklet appen «Hjelp 113» slik at appen nå automatisk sender GPS-posisjonen din til 113-sentralen samtidig som samtalen pågår, slik at de raskt kan sende noen til riktig sted.

Vet ikke hvor de er

Onsdag blir den lansert som en del av den nasjonale dugnaden i regi av Helsedirektoratet, «Sammen redder vi liv».
Appen er testet ut i tett samarbeid med AMK Oslo, der Thomas Christensen er fagutvikler på medisinsk nødsentral, og svarer på 113 oppringninger.
Hver dag snakker han med livredde og forvirrede folk som ikke vet hvor de er.
– Det skjer hver eneste dag at vi får inn innringere som ikke klarer å gjengi hvor de er. De er forvirrede, redde og har ikke oversikt, sier han.

Sekundene teller

Hans Morten Lossius, anestesilege og generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, forteller at når du er kritisk syk, eller skadd med for eksempel hjerneslag, hjerteinfarkt eller hjertestans, er hvert sekund viktig.
Akkurat hvor viktig, har Helsedirektoratet undersøkt.
– Hvis man kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved hjertestans, kan man redde opptil 20 liv hvert år, slår seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet fast.
Les mer om saken hos TV2