Hopp til hovedinnhold


Snarrådige barn reddet farens liv

Da hjertet stanset og Øystein Svendsen (45) var døden nær, fikk moren panikk og barna måtte trå til. Det reddet livet hans.

Da hjertet stanset og Øystein Svendsen (45) var døden nær, fikk moren panikk og barna måtte trå til.

Sønnen Ruben (19) ga hjertelungeredning som han hadde lært på trafikalt grunnkurs for noen år siden, mens datteren Veronica (11) ringte 113, og storesøster Sara (13)  innså at pappa trengte hjelp raskere enn hva ambulansen kunne klare å gi. Hun tok derfor mammas mobiltelefon og ringte naboen Marius Steensby. Han har flere år bak seg i ambulansetjenesten og jobber nå på AMK.

Han var tilfeldigvis hjemme fra jobb, da kona hadde blitt dårlig. Ruben er utmattet når Marius kommer. I flere minutter har han kjempet for å holde faren i live. Marius tar over. Han ber om noe hardt Øystein kan ligge på. I gangen utenfor soverommet står det tilfeldigvis en ekstra plate til spisebordet.

Deretter holder han på med hjertekompresjoner i 12 strake minutter alene.

Ambulansen kommer

Da Lena Melby og Øivind Røstad fra ambulansetjenesten i Nes kommer, innser de raskt at sønnen og naboen har gjort en livsviktig innsats.

– Da vi ga ham det første elektrosjokket fikk han en hjerterytme. Da trodde jeg at dette kunne gå veien. Vi skulle i hvert fall få ham inn til sykehuset, sier Øivind til Romerikes Blad.

Sammen med en lege jobber ambulansepersonellet med å stabilisere Øystein. Han blir lagt i kunstig koma og etter cirka to timer er han stabil nok til å transporteres til Rikshospitalet.

Overlevde

Det har gått halvannen måned siden den dramatiske formiddagen lille nyttårsaften på Auli. Øystein har vært innlagt på sykehus flere ganger. Han har fått installert ICD – en type hjertestarter/pacemaker – og tenker mye på at han var en hårsbredd fra å dø helt på tampen av fjoråret. I dag vil han hedre de som reddet livet hans.

Han sitter i sofaen hos ambulansetjenesten på Årnes og smiler fra øre til øre. Han vet at uten de som sitter rundt ham og en lang rekke tilfeldigheter, hadde han ikke vært blant oss i dag.

– Jeg har et uendelig ønske om bare å takke og takke. Det går ikke an å beskrive den takknemligheten jeg føler, sier Øystein til de som reddet livet hans for halvannen måned siden.

– I det siste har det vært så mye negativt med ambulansetjenesten her i landet. Men det er veldig mange som har positive opplevelser også. Det er viktig at dette også kommer fram i media, sier Øystein.