Hopp til hovedinnhold
SARS-CoV-2. Illustrasjon: We Are Covert (24. mars 2020)


Slik ble Irland landet med størst smittespredning i verden

På bare uker gikk Irland fra å ha lavest smittevekst i EU til å ha størst smittespredning i verden.

Smittetsunami, er statsministerens eget ord på utviklingen, siterer Nettavisen NTB.

Irland, som har i underkant av 5 millioner innbyggere, har fått applaus for måten landets myndigheter har håndtert de to første pandemibølgene på.

I desember var smitteforekomsten den laveste i EU etter at landet ble det første medlemslandet som iverksatte nedstengning nummer to.

Men i ukene siden da har smitteveksten økt kraftig.

– Smittetsunami

Fram til 1. januar hadde landet registrert litt over 93.000 smittetilfeller. Mandag hadde smittetallet vokst til over 150.000.

Dagen etter varslet Sveits innføring av karantene for tilreisende fra Irland. Sveits' beslutning kom etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) kalte økningen i smitteforekomsten i Irland blant verdens mest akutte.

Det irske helsevesenet har advart om at kapasiteten på sykehusene er sprengt. Tirsdag var 1.700 personer innlagt med koronavirus, nesten dobbelt så mange som på det høyeste nivået under fjorårets første pandemibølge.

Illustrasjon: Wikimedia Commons

I forrige uke brukte statsminister Micheál Martin sterke ord.

– Helsepersonell står overfor en smittetsunami, sa statsministeren i forrige uke.

Den tredje nedstengningen ble innført 30. desember og skal vare i minst én måned. Tiltakene omfatter stengte skoler, stengte hotell og tjenestetilbud, og stengte dører for alt ikke-essensielt næringsliv.

Ville redde julen

Bare noen uker tidligere var Irland et av landene som gikk lengst i å fjerne virusrelaterte restriksjoner, for å gi folk et pusterom i julehøytiden.

Puber, restauranter, treningsstudioer, frisører og butikker kunne gjenåpne i desember.

Regjeringens beslutning var angivelig i strid med rådet fra et ekspertutvalg nedsatt av helsedepartementet og som gir regjeringen råd om hvordan koronapandemien bør håndteres. Utvalget hadde anbefalt at de gjeldende strengere tiltakene fortsatt ble opprettholdt.

Regjeringen gikk et steg videre i slutten av desember. Da fjernet regjeringen restriksjoner på hvor mange som kunne være samlet på samme sted. Opptil tre husstander kunne være sammen, var budskapet fra Martin. Målet var å gi folk det han kalte «en meningsfull jul».

Irlands helsedirektør Tony Holohan har sagt at restriksjonsletten i desember førte til en betydelig endring i folks sosialiseringsmønster. Sosialiseringen blant folk var tilbake på nivået før pandemien brøt ut, noe som bidro til smittebølgen som landet nå er inne i, ifølge Holohan.

Mutert virus

Irland har nå også meldt om en smittevekst av den nye muterte virusvarianten som først ble identifisert i nabolandet Storbritannia. Den nye mutasjonen antas å være opptil 70 prosent mer smittsom.

Irland påviste det første tilfellet av det muterte viruset 1. juledag. Mandag 11. januar la helsemyndighetene fram statistikk som viste utviklingen i årets første uke. Tallene viser at den nye muterte virusvarianten da utgjorde 45 prosent av alle nye påviste smittetilfeller.