Hopp til hovedinnhold
Korona-virus
SARS-CoV-2 som forårsaker covid-19 kommer ut av en celle. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) (19.feb. 2020)


En enkelt reise slapp beistet løs: Slik spredte det britiske mutantviruset seg i Danmark

Ukens koronatall er 117 - som i B117. Gensekvenser viser at størstedelen av smitten med den nye mutasjonen kan spores tilbake til en enkelt reise i november.

I begynnelsen av november var det for det meste fred og ro i Danmark, skriver Danmarks Radio.

Mens resten av Europa kjempet med den andre bølgen av epidemien og ny nedstenging, var det i Danmark en følelse av at vi hadde rimelig god kontroll på tingene.

Det var en liten oppblomstring i smitten, og vi diskuterte om folk hadde sett hverandre litt mye i den nylig overståtte høstferien.

Men på den andre siden av Nordsjøen var et nytt, supersmittsomt beist av en mutasjon i det stille oppstått. I disse dager var den på vei til oss.

Vi visste det bare ikke ennå.

Det er den britiske mutasjonen B117 som er grunnen til at Danmark er stengt ned foreløpig fram til 7. februar.

Seneste melding fra Statens Serum Institut denne uka er at der er funnet 208 tilfeller, men det reelle tallet er nok opp mot ti ganger høyere. I de kommende månedene frykter myndighetene at smittetallene vil eksplodere.

Her er historien om hvordan den britiske mutasjonen kom hit– og hva den kan bety for epidemien i Danmark i tiden framover.