Hopp til hovedinnhold


Regionen snur – tilleggsvakttimer forsvinner 

SVERIGE: Region Gävleborg omstridte ekstravaktordning for ambulansepersonell som førte til sterke protester og oppsigelser når den innførtes i fjor, blir avviklet i en helt ny avtale. Det skriver Sveriges Television.

Bakgrunn: Budsjett i balanse, men 40 valgte å forlate ambulansetjenesten etter nye vaktordninger

Tidligere: Sjefsmøter for millioner – og samtidige kutt i ambulansetjenesten

– Dette er en bra avtale, sier Lilian Hultin, som sitter i ledelsen for Vårdförbundet Gävleborg.

Allerede i februar i år kom signaler fra regionen om at de kunne tenke seg å slutte med de ekstratimene av vakttjenestegjøringen som man hadde lagt på den allerede eksisterende turnusen. Men kan kunne ikke helt si hvordan en ny avtale kunne se ut.  

Mer om Gävleborg: Ambulansepersonell alkotestes

I forrige uke ble partene enige. Den ny vakttjenestegjøringen tas bort helt og holdent. Arbeidstiden senkes også ni måneder i året, til 35 timer og 15 minutter i uken, mens senkingen i sommermånedene lander på 38 timer og 15 minutter.

– Nu får vi bort vakten som vi har jobbet mot i to år, sier Lilian Hultin.

Ny avtale kostar millioner

For regionen innebærer det at 14 nye årsverk må ansettes som en konsekvens av kortere arbeistid for de allerede ansatte. Kostnaden blir på syv millioner, men det skal vissnok ikke være behov for ekstratilskudd til ambulansen.

– Vi regner med at vi klarer det, sier Peter Sund, leder for ambulansevirksomheten.

Protestene og oppsigelsene  etter innføringen av denne vaktordningen førte til store forstyrrelser i ambulansetjenesten. Regionen har blitt tvunget til dyre løsninger med innleid personell for å klare bemanningen. Nå regner man med å klare seg uten innleid personell.  

Les mer om saken hos SVT.se