Hopp til hovedinnhold


Sjefsmøter for millioner - med samtidige krav om kutt i ambulansetjenesten

SVERIGE: 24 ledere i Region Gävleborg har åpent støttet kritiserte spareforslag i ambulansetjenesten for at«skattepengene skal brukes på en bedre måte». Samtidig kan SVT Nyheter Gävleborg avsløre at  Region Gävleborg inviterer til sjefsmøter som koster flere hundretusen kroner for hvert møte, skriver SVT.se.  
 

250 ledere har blitt invitert til fire, som de selv kaller det - sjefsdager - i 2015. På scenen opptrer symfoniorkestre, artister, kjente forelesere og det deles ut gaver.

Innsparingskravet får kritikk

Forslaget som skal spare 4,5 millioner kroner årlig i ambulansetjenesten har møtt skarp kritikk fra personell som mener at de kommer til å få dårligere tid til å hente seg inn mellom vakter, og må jobbe mer for å få samme lønn som før.
Personellet må være flere timer på jobb for å få ordinær arbetstid - men samtidig mindre betalt. Ifølge ambulanseforbundet Alarm dreier det som totalt en hel måned ekstra i året.
Men i følge de 24 sjefene som har skrevet brevet og som har vært på sjefsdagene handler det om å bruke skattemidlene bedre, et uttrykk som får ambulansepersonellet til å steile når de ser bilder fra sjefsdagene.
– Jeg synes det er galskap. De skal spare på små ting som i vår verden er store ting, mens det i deres verden er promiller av hva de legger ut på sine tilstelninger, eller hva jeg skal kalle det, sier Ewa Jonsson som er distriktssykepleier på ambulansen i Gävleborg.
– Jeg anser at disse sjefsdagene ikke er å bruke skattepengene på en bra måtte. Det koster 2,4 millioner på et år, og kunne vært brukt på bedre tiltak i tjenesten, anser Sven Bergqvist, IVA-sykepleier på ambulansen.
Sandra Åkerlund, barnesykepleier på ambulansen, blir opprørt og synes at skattepengene kunne vært brukt på bedre måter.
– Jeg kan ikke se noe konkret som kommer tibake til meg som skattebetaler ved at man treffes og mingler, har sjonglører og symfoniorkestre fire ganger i året. Dessuten synes jeg fire ganger er veldig mye.
SVT Nyheter Gävleborg har sett på kostnadene for de fire sjefsdagene som totalt koster nærmere 2,4 millioner kroner. Blant annet har lyd og lys kostet 870 000 kroner, foredragsholdere 170 000 kroner, hvorav standupkomikeren Özz Nüjen kostet 63 988 kroner. En sirkusartist som opptrådte i 30 minutter fakturerte 32 500 kroner. Lokaler og scener har blitt dekorert og møblert for 291 000 kroner.
For en sammenlagt kostnad på 151 000 kroner har et produksjonfirma blitt leid inn for å lage filmer.

– Det har ikke vært overdådig

Før vi ber om fakturaene fra sjefsdagene ringer vi opp to sjefer som har skrevet under på det åpne brevet, og spør hva de synes om disse fire dagene.
– Jeg synes det er fantastiske dager. Svante (regiondirektør) er svært dyktig til å plukke ut aktuelle temaer som er viktige for oss som jobber i Region Gävleborg, sier Ingela Högerås, leder for kvinneavdelingen.
– Det gir oss en god mulighet til å treffe kollegaer som vi ellers ikke treffer fysisk, og det gir også et mer overgripende bilde av hvor vi er på vei og hvor vi skal, sier Johan Hansson, leder for kirurgi.
– Jeg er litt nysgjerrig og lurer på om det er noe dere har opplevd disse dagene som dere tenker var en unødig  kostnad?
– Ikke sånn åpenbart faktisk, synes han.
Ingela Högerås synes ikke det har vært noe ekstravagant som har virket forstyrrende.
– Jeg vet at vi lever i en tøff økonomisk tilværelse, og jeg synes han gjør det på en veldig bra og profesjonell måte, og synes ikke det har vært overdådig nei.

Pasienter rammes

Rasmus Bjerén, tillitsvalgt hos Vårdförbundet, har sett studier som viser at man gjør flere feil om man som ambulansepersonell ikke får hentet seg inn tilstrekkelig etter vakter, noe han mener vil bli konsekvensen om de nye vakttidene innføres. De nye vakttidene innebærer 24 timer mer jobbing i måneden for samme lønn som tidligere.

Ambulanspersonell sier opp jobben

Siden forslaget om andre arbeidsvilkår for ambulansepersonellet har blitt kjent, har 15 ansatte sagt opp, og man venter flere.
Les mer om saken hos SVT