Hopp til hovedinnhold
Illustrasjonsfoto, Ullevål sykehus. Foto: Jørn Finsrud.
Illustrasjonsfoto, Ullevål sykehus. Foto: Jørn Finsrud.


Rangering av sykehus: Flere norske klatrer på topp 250-listen

Når verdens 250 beste beste sykehus kåres er det seks sykehus i Norge som inntar listen.

Kåringen gjennomføres av Newsweek sammen med Statista. I alt er det 2400 sykehus i 30 land som konkurrerer om å komme på listen. Undersøkelsen er omfattende, da den er basert på undersøkelse som er sendt ut til 85.000 sykehusledere, leger og annet helsepersonell. I tillegg er det gjort analyser av offentlige data om pasienttilfredshet og kvalitetsmålinger. Pasienter har også hatt noe å si, da det er gjennomført en undersøkelse om implementering av PROMs (Patient Reported Outcome Measures), som er standardiserte spørreskjemaer der pasienter vurderer sine opplevelser og erfaringer med sykehuset.

Flere norske sykehus klatrer

Beste norske sykehus er Oslo Universitetssykehus, som ligger på en 29. plass, opp fra en 37. plass i fjor. Så følger St. Olavs Hospital i Trondheim på 138. plass. Haukeland Universitetssykehus kommer på 151. plass, to plasser opp fra i fjor, mens Universitetssykehuset Nord-Norge kommer på en 163. plass, opp sju plasser. Diakonhjemmet Sykehus i Oslo kommer på en 239. plass, ned fra 209. plass i fjor. Siste norske sykehus på listen er Akershus Universitetssykehus på 248. plass, som nå har klatret inn på denne topplisten.

nyhetssiden til St. Olavs Hospital sier sykehusdirektør Grethe Aasved at resultatet er svært inspirerende.

– Det er veldig motiverende å se at St. Olavs hospital blir anerkjent på denne måten. Det er så vel fortjent! Vi har klare mål om at St. Olav skal ta en ledende posisjon både nasjonalt og internasjonalt, og gjennom solide fag- og forskningsmiljø har vi store muligheter til å vise frem hva St. Olavs hospital står for. At vi hevder oss blant verdens beste sykehus gir inspirasjon til å utvikle universitetssykehuset videre, sier sykehusdirektøren på deres egen nettside. Siden fjorårets kåring har St. Olav på har klatret tre plasser.

Øverst på listen er amerikanske Mayo Clinic - Rochester, som ligger i Minnesota, og holder dermed også på fjorårets plassering. Blant skandinaviske kommer svenske Karolinska Universitetssjukhuset høyest på listen, på en 7. plass, ned en plassering fra fjoråret.

Tar vi de norske sykehusene, som i alt er 15, som er vurdert, ser listen slik ut, for kåringen i 2024: