Hopp til hovedinnhold
Charles Aune-Lundberg på NRK-serien 113. Foto: Marius Fiskum
Charles Aune-Lundberg på NRK-serien 113 sin første sesong. Foto: Marius Fiskum


På TV er de sykehusets stjerner. I virkeligheten er de forbannet

– Hvem vil du skal hjelpe deg når du har havnet i en ulykke?

En som kommer rett fra skolebenken, eller en som har kjørt ambulanse i 20 år? spør ambulansearbeidere i UNN Nordlys (krever innlogging).

30 ambulansearbeidere fra ulike stasjoner i UNN møter Nordlys utenfor ambulansestasjonen i Tromsø, og forteller at de kjemper for eget yrke i kulissene.

Samtidig som de ønsker bachelorstudenter fra det nyopprettede studiet i paramedisin ved Universitetet i Tromsø hjertelig velkommen i tjenesten, så er de skeptiske til ansettelsespolitikken i ambulansetjenesten.

De opplever at de som tar bachelorgraden blir favorisert foran erfarne ambulansearbeidere, til tross for at det er fagarbeiderne som har veiledet studentene gjennom tre år på universitetet.

Nedprioritert

– Vi pleier vanligvis ikke å si noe, spesielt hvis det kan skape usikkerhet i befolkningen. Men nå er det nok. Vi er sjokkerte, sinte og lei oss. Vi kan ikke holde kjeft lenger. Det gjelder alle som jobber i tjenesten, fra Kjøpsvik i sør til Kvænangen i nord. Alle stiller seg bak dette samlet.

De opplever at fagarbeidere blir nedprioritert til fordel for nyutdannede med universitsetsgrad.

– Selv om man har 20 års erfaring med tilleggsutdanning som paramedic, så blir en nyutdannet paramedisiner som ikke engang er ferdig med studiet rangert foran ved siste ansettelse. Det er helt utrolig og nesten ikke til å fatte. Vi forstår ikke hvordan UNN kan la det skje, sier Finn-Olav Lind.

Charles Aune-Lundberg poengtere at fagarbeiderne er grunnmuren i tjenesten, og nå ser det ut som om de skal utfases etter hvert som de slutter.

– Dette er kollegene mine, det er dem du har sett på «113». Jeg synes de er rasende dyktige, og UNN burde først og fremst tilby denne gruppen trygghet for jobbene sine, samt tilbud om videreutdanning slik det er vanlig ellers i UNN. Det bevilges flere millioner kroner hvert år til paramedisinstudiet, og ingen millioner til fagarbeideren. Det som foregår nå er personalpolitikk på sitt aller verste, sier en oppgitt Aune-Lundberg.

Tom Willy Thomassen sier at de har heiet fram studiet på bachelornivå, og at det i større grad speiler det man holder på med i ambulansetjenesten.

Degradering?

– Vi digger studiet, studentene og når de kommer til oss som jobbsøkere. Vi hadde bare ikke sett for oss at UNN hadde en plan om at de skulle komme på bekostning av oss og den kompetansen som allerede er her.

Odd-Arne Arntzen forteller at de har fått høre at ambulansearbeiderne over tid skal få nye titler som teknikere og assistenter.

– Vi blir med andre ord nedgradert med tiden, selv om UNNs egen fagavdeling sier vi besitter høy kompetanse.

Resultatet er at de føler seg fastlåst i jobben ved UNN.

– Vi er «stuck» på den ambulansestasjonen vi jobber. Slutter vi, eller vil bytte arbeidssted internt i UNN, får vi aldri jobb, sier Kristina Simonsen.

– Synd at ambulansearbeiderne tar frustrasjonen ut i media

I et tilsvar i Nordlys ber lederne i UNNs ambulansetjeneste om at ambulansearbeidere tar etterutdanning for å ikke bli degradert til teknikere og assistenter, ifølge Nordlys.

Ambulansesjef Per Øivind Sørgård sier til Nordlys at han forstår frustrasjonen deres, og han kjenner igjen misnøyen fra rundt 20 år tilbake i tid da lærlinger som skulle bli fagarbeidere ble prioritert foran det man den gang kalte ambulansesjåfører.

Trailer fra første sesong av 113: