Hopp til hovedinnhold


OUS: Gjennomgår historikken til 700 pasienter etter VG-avsløring

VG har avdekket hvordan eldre, syke pasienter transporteres ut fra sykehus midt på natten. Oslo universitetssykehus (OUS) vil nå gjennomgå historikken for 700 pasienter for å kartlegge når og hvordan pasientene flyttes.
Siste: Høie krevde umiddelbar stans - flere hundre likevel kjørt ut av sykehuset med ambulanse på natta 

Bakgrunn: Midt på natten fraktes syke eldre hjem fra sykehus

Tidligere: Høie vil ikke lage instruks mot natt-transport – får hard kritikk

Les også innlegg fra tillitsvalgt i ambulansetjenesten: Nattransportavsløringen – helseministeren må ta ansvar! 

Mer: Helseministeren skyver ansvaret fra seg

Helse Møre og Romsdal: – Vi kjenner oss ikke igjen i statistikken

Det er fungerende medisinsk direktør Øyvind Skraastad, som varsler at Oslo universitetssykehus vil gjennomgå natt-transportene.

– Vi har satt i gang et oppfølgingsarbeid og ser på historikken til 700 pasienter. Vi filtrerer på alder og vil komme ned på et lite antall eldre pasienter som blir flyttet ut om natten. Vi er nødt til å legge fram statistikk over hvilke kategorier dette gjelder, sier Skraastad.

Oslo universitetssykehus skal undersøke hvem som flyttes og om det dreier seg om inneliggende pasienter eller pasienter som bare trenger undersøkelse i mottak og deretter snus ut av sykehuset.

Målet er å kartlegge risiko og kvalitetssvikt i pasientbehandlingen.

– Våre klinikker har retningslinjer som setter klare begrensninger for sen utskrivning og nattransport. Generelt må vi sikre at våre pasienter kommer videre fra sykehuset til en trygg plass med tilsyn. Derfor må vi gå gjennom dette, sier Skraastad.

Skraastad mener det er en stor forskjell på innlagte pasienter og pasienter som kommer til sykehuset for sjekk.

– Jeg mener at pasienter som kommer inn for en sjekk sent på kveld eller natt, skal trygt hjem eller til helseinstitusjon de tilhører, etter undersøkelser og eventuell oppstart av behandling. I slike tilfeller gjøres individuelle vurderinger av våre ansatte, sier Skraastad.

Les mer om saken hos VG