Provosert over Høie-svar om natt-transporter: – Han skyver ansvaret fra seg

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet krever at helseminister Bent Høie forklarer redegjør for natt-transport av eldre pasienter for Stortinget. – Dette er en skandale og det er Høies ansvar, sier Kjersti Toppe (Sp) til VG.

Bakgrunn: VG avslører – midt på natten fraktes syke eldre hjem fra sykehusene

Les også innlegg fra tillitsvalgt i ambulansetjenesten: Nattransportavsløringen – helseministeren må ta ansvar! 

I fjor ble det kjørt minst 1546 turer med eldre over 74 år ut av sykehusene mellom klokken 22.00 og 07.00.

Toppe, som selv har vært pårørende til en pasient som har erfart hyppige reinnleggelser og hjemreise fra sykehus midt på natten, er provosert over Høie.

– Det er bra at Høie krever stopp i disse transportene. Men han skyver ansvaret fra seg og det er veldig provoserende. Han har sittet som helseminister i så mange år, og sier at han ikke forstår hvordan en slik praksis har fått utvikle seg. Hva slags svar er det fra en helseminister med så lang fartstid, spør Toppe.

Ber Høie svare

Hun mener VGs avsløring viser en grov systemfeil.

– Dette er en skandale og det er Høies ansvar. Han bør komme til Stortinget og redegjøre for hvordan dette kunne skje, sier Toppe.

Arbeiderpartiets eldrepolitiske talsperson Tuva Moflag, har etter VGs avsløring sendt skriftlig spørsmål til helseministeren.

– Vi må få en forklaring på hvorfor dette skjer. Vi mener også det må utarbeides en stortingsmelding om prehospitale tjenester. Denne saken viser hvor viktig det er å få en slik melding, sier Moflag.

Kjersti Toppe (Sp) mener det har kommet mange faresignaler om forhold i helsevesenet de siste årene, og at helseministeren for lengst burde ha fanget opp økningen i nattransport.

Dårligere tilbud

– Han har flere ganger avvist vårt forslag om å ikke bygge ned sengekapasiteten i sykehusene. Samtidig har det vært kutt i prehospital kapasitet i alle helseforetakene. Han har heller ikke tatt grep etter Riksrevisjonens rapport fra 2016, sier Toppe.

Der ble det påpekt en rekke svakheter i samarbeidet mellom sykehusene og kommunene.

Les mer om saken hos VG

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.