Hopp til hovedinnhold
Svensk ambulanse. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Nye tall fra Sverige: Trusler og vold mot ambulansepersonell en økende trend

Antall hendelser som det svenske ambulansepersonellet opplever som truende fortsetter å øke.

I Stockholms-regionen rapporteres det hver uke om oppdrag med trusler eller vold mot regionens ambulansearbeidere, skriver TV4 på sine nettsider.

Vi fulgte ambulansearbeideren Mikael Rundberg og hans kollega som begge hadde vært utsatt for både trusler og vold i forbindelse med oppdrag.

– De hadde sagt til kollegaen at hvis faren min dør, så dør du. Å jobbe under et slikt press er umenneskelig, sier Mikael.

Mikael har jobbet som ambulansearbeider i Nynäshamn i ti år. Han møter i økende grad trusler, krenkelser og noen ganger til og med fysisk vold.

– Vi mister fokuset på oppdraget. Minst en av oss må holde øye med trusselen til politiet kommer for bistand. Det kan bety stor skade for pasienten vi prøver å ta vare på, fortsetter han.

Et storbyproblem

De siste fem årene har de alvorligste hendelsene som er rapportert til det svenske arbeidstilsynet mer enn doblet seg.

Skåne-regionen skiller seg ut og står for over halvparten av alle hendelsene de siste årene, noe som blant annet forklares med økt fokus på avviksregistrering, ifølge Caroline Olsson fra regionen.

– Vi ser at det fremfor alt er et storbyproblem. Man kan anta at det har økt i frekvens men også at man er blitt flinkere til å rapportere, sier Olsson.

Ifølge Olsson har arbeidsgiverne gitt ambulansen verktøy som opplæring, kameraer og alarmer, men Mikael Rundberg mener at ambulansen, akkurat som politiet, skal kunne flagge farlige personer eller adresser, men foreløpig er den hindret av lov.